Президентът на Република Китай (Тайван) Цай Ин-уен изрази готовност да

...
Президентът на Република Китай (Тайван) Цай Ин-уен изрази готовност да
Коментари Харесай

Тайван е готов да проведе смислен диалог с Китай

Президентът на Република Китай (Тайван) Цай Ин-уен изрази подготвеност да организира „ логичен разговор “ с Пекин, с цел да се подсигуряват мирът и стабилността в Тайванския проток.

„ На този стадий най-належащият проблем е да намерим метод да живеем в мир и да съществуваме взаимно въз основа на взаимно почитание, благосклонност и съгласие “, съобщи Цай по време на своята тирада във връзка националния празник на страната на 10 октомври.

Цай акцентира също, че до момента в който Пекин има предпочитание да търси решение на споровете, до момента в който не се накърняват достолепието и паритетът, Тайван ще е подготвен за осъществяване на „ логичен разговор “.

Изявлението на президента пристигна в миг, когато връзките сред двете страни са съществено влошени поради доближаването на Тайван със Съединени американски щати. Припомняме, че американският министър на опазването на здравето Алекс Азар и заместник-държавният секретар Кийт Крач посетиха островната страна през август и през септември. Тези визити разгневиха Китай, който не е подготвен да отстъпи от своята позиция, че Тайван е част от неговата територия.

По-рано през юли Съединени американски щати утвърдиха искане от страна на Тайван за наново узаконяване на ракети за противовъздушна защита Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), след реализиране на съглашение за продажба на 66 изтребителя F-16V и 108 танка M1A2T предходната година.

Пекин отговори на тези събития, като организира повече военни учения и негласни закани, изразяващи се в нахлуване на бойни самолети в една от тайванските идентификационни зони. По данни на Министерство на защитата, минимум 15 са нахлуванията във въздушното пространство и водите покрай Тайван за по-малко от месец.

В отговор на китайския напън Цай съобщи, че островната страна ще продължава да надгражда отбранителните си качества, като по едно и също време с това ще се придържа към позицията си, а точно да не се опасява, само че и да не търси война. По нейни думи поддържането на непоклатимост е в интерес и за двете страни на Тайванския проток.

Президентът на Тайван изрази и вяра за смяна от страна на Китай, базирайки се на думите на Си Дзинпин, който по време на Генералната асамблея на Организация на обединените нации съобщи, че Пекин в никакъв случай няма да търси надмощие и разширение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР