Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис призова турските власти да

...
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис призова турските власти да
Коментари Харесай

Кипър предложи на Турция споделяне на икономическите зони край бреговете си

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис прикани турските управляващи да споделят изключителни стопански зони (ИИЗ) с неговата страна, с цел да може Анкара законно да взе участие в създаването на енергийни запаси в Източното Средиземноморие. Това той сподели в петък след приключването на церемонията по стартирането на строителството на ново пристанище, в това число яхтено в кипърския град Ларнака, заяви Кипърската осведомителна организация,

Отговаряйки на въпрос на публицисти дали образуването на енергиен съюз сред гръцката и турската част на Кипър е обсъждано в предложенията, които му бяха донесени от Анкара от зам-държавния секретар на Съединени американски щати Виктория Нуланд, която бе на посещаване на острова в сряда и четвъртък Анастасиадис отговори негативно. „ Това, което тя съобщи, не беше повишение на статута на окупираните територии (на Кипър), а нуждата Турция да се включи в развиването на енергийните запаси на Средиземно море. И, несъмнено, това беше последвано от явен отговор, че никой не пречи на Турция да има глас и да играе своя роля, в случай че и когато реализира съглашения с Република Кипър по отношение на разграничителните линии на изключителната ИИЗ на всяка от двете страни “, посочи президентът на островната страна.

Турция не признава Република Кипър от 1963 година, оспорва границите на своята ИИЗ и споделя, че няма да разреши проучвателни сондажи край крайбрежията на острова без единодушието на общността на кипърските турци. Според Анкара турските сондажни плавателни съдове, ескортирани от военни кораби, се намират в зоната на газовото находище въз основа на лицензи, издадени от Севернокипърската турска република (ТРСК), самопровъзгласила се страна, публично приета единствено от Анкара. Тези дейности на турската страна доведоха освен до митинги на управляващите на Република Кипър, само че и станаха причина за глобите, наложени против Турция от Европейски Съюз.

Запитан за реакцията му на изказването на Нуланд, която назова плана за Източносредиземноморския газопровод (EastMed) доста безценен, стопански неблагоприятен и отнемащ доста време, президентът на Кипър отговори, че Никозия чака резултатите от окончателната оценка на финансирания от Европейски Съюз план, като добави, че правенето на оценката ще отнеме време. „ Не е е работа на американските управляващи да вземат решение ориста на европейския план “, акцентира той.

Според Анастасиадис през цялото време европейската позиция е била, че планът EastMed ще бъде осъществен, според от неговата доходност, съществуването на вложители и потвърденото благосъстояние на офшорните глъбини. „ Всички виждат – и това е доста значимо – нуждата Европейски Съюз да стане самостоятелен от избрани пазари и да има различни направления за доставки на газ за Европа, а най-близкият от тях е басейнът на Източното Средиземноморие “, акцентира президентът на Кипър.

Както в началото беше планувано, EastMed трябваше да стартира да доставя сила от израелското находище Левиатан и кипърското находище Афродита през островите Кипър и Крит до континенталната част на Гърция и с евентуално продължение на газовите доставки в бъдеще за Италия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР