Президентът на Полша Анджей Дуда възложи на настоящия министър-председател Моравецки

...
Президентът на Полша Анджей Дуда възложи на настоящия министър-председател Моравецки
Коментари Харесай

Дуда връчи на Моравецки първия мандат за съставяне на правителство

Президентът на Полша Анджей Дуда разпореди на сегашния министър-председател Моравецки да направи първия опит за сформиране на ново държавно управление, откакто ръководещите консерватори завоюваха изборите предишния месец, само че не съумяха да получат парламентарно болшинство, съобщи Агенция Франс Прес.


Партията " Право и правдивост " (ПиС) излезе първа след парламентарните избори на 15 октомври, само че без ясно болшинство и с дребни шансове да образува коалиция.

" Реших да възложа задачата за сформиране на държавно управление на министър-председателя Матеуш Моравецки ", съобщи Дуда, който е съдружник на ръководещите консерватори.

" Ако задачата на представителя на партията " ПиС “ не успее, тогава на идващия стадий Народното събрание ще избере претендент за министър-председател и аз ще го назнача неотложно ", добави той в телевизионна тирада.

Либералният блок " Гражданска коалиция " на водача на опозицията Доналд Туск приключи на второ място, само че дружно с две по-малки партии - центристката " Трети път " и " Левите " - си осигуриха болшинство от 248 депутати в 460-местния парламент.

Не е ясно с кого би могла да ръководи " ПиС “, която получи 194 места, защото наблюдаващите означават неналичието на жизнеспособни съдружни сътрудници.

Туск, който е някогашен министър председател и някогашен началник на Европейския съвет, упрекна Дуда, че печели време.

Той повтори обвиняването на 6 октомври на протест тъкмо преди изказването на Дуда, откакто локалните медии бяха разкрили решението на президента.

" Президентът съобщи, че ще назначи Моравецки... Така че, както споделих, те ще желаят да откраднат още няколко дни ", сподели Туск пред поддръжници в югозападния град Вроцлав.

Той съобщи, че това е тъпо, защото сега времето е от значително значение за Полша.

По време на предизборната акция опозиционният водач даде обещание да възвърне връзките с Европейски Съюз и да деблокира замразените средства от Европейски Съюз до декември.

Брюксел е блокирал достъпа на Полша до 35 милиарда евро от фондовете на блока за възобновяване от пандемията Covid поради разногласието за правосъдните промени.

Отношенията на Полша с управителните институции на Европейски Съюз внезапно се утежниха, откогато „ ПиС “ пристигна на власт, заради възприеманото оттегляне на Варшава във връзка с демокрацията./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР