Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на предложение за

...
Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на предложение за
Коментари Харесай

Дуда наложи вето на възстановяването на достъпа до спешна контрацепция

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи несъгласие на предложение за възобновяване на безплатната рецепта за незабавна контрацепция, което беше анулирано от предходното държавно управление, съобщи Агенция Франс Прес.


По време на осемгодишното ръководство на партията " Право и правдивост " (ПиС) в Полша бяха лимитирани репродуктивните права на дамите, като през 2017 година достъпът до незабавна контрацепция беше стеснен до условието за издаване на рецепта.

Проевропейската ръководеща коалиция, която е на власт от декември, даде обещание да облекчи тези ограничавания и одобри законопроект за обезпечаване на достъп без рецепта до утринното хапче за девойки и дами на възраст над 15 години.

В изказване на президентството се споделя, че Дуда е " решил да внесе изменението на Закона за медикаментите в Народното събрание с искане за преразглеждане на акта ", налагайки несъгласие на закона.

Дуда, правилен съдружник на ПиС и ревнив католик, " не може да одобри " законопроекта, защото той дава опция за достъп до противозачатъчните хапчета " без медицински надзор и заобикаляйки ролята и отговорността на родителите ", се споделя в изказването.

Предвиждайки президентското несъгласие, държавното управление към този момент разгласи, че ще го заобиколи, като разреши на фармацевтите да издават предписания за хапчето.

" Подготвили сме разпоредба, сега съм в контакт с фармацевтите. Това хапче ще бъде налично по фармацевтична рецепта ", съобщи министърът на опазването на здравето Изабела Лешчина.

" Ако не желаеме дамите и младите девойки да получават нежелана бременност, дано създадем всичко допустимо хапчето да бъде допустимо най-достъпно ", сподели тя пред радио RMF FM.

На уеб страницата на Световната здравна организация се споделя, че незабавната контрацепция би трябвало да бъде " рутинно включена " в границите на всички национални стратегии за фамилно обмисляне. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР