Президентът на Пакистан нареди разпускането на парламента, с което отвори

...
Президентът на Пакистан нареди разпускането на парламента, с което отвори
Коментари Харесай

Готвят се нови избори в Пакистан след разпускане на парламента

Президентът на Пакистан подреди разпускането на Народното събрание, с което отвори вратата за служебно държавно управление, което ще провежда избори, в които най-популярният политик в страната Имран Хан е отхвърлен.


Откакто някогашната интернационална звезда по крикет беше свален от власт през април предходната година, страната е в политическа рецесия. Кулминацията беше вкарването му в пандиза за подкупи през уикенда след траяли месеци репресии против партията му.

В изказване от кабинета на президента Ариф Алви се споделя, че той разпуска Народното събрание по съвет на министър-председателя Шехбаз Шариф, който по-рано денем предизвести: " Тази страна не може да напредне, до момента в който не реализираме национално единение. "

Новият краткотраен министър-председател би трябвало да бъде разгласен в границите на три дни след разпускането на Народното събрание, а изборите да се проведат в границите на 90 дни - само че отиващото си държавно управление към този момент предизвести, че те евентуално ще бъдат отсрочени за идната година.

Невероятната коалиция сред нормално враждуващите пакистански династични партии, които се сплотиха, с цел да изгонят Хан, не получи огромна социална поддръжка, до момента в който беше отпред на петата по население страна в света.

Икономиката към момента е в застой, макар новата помощ от Международния валутен фонд, с голям външен дълг, растяща инфлация и необятно публикувана безработица, породена от заводите, които не работят, защото нямат задгранична валута за закупуване на първични материали.

" Икономическите решения са непроменяемо сложни и постоянно непопулярни, което изисква държавно управление с по-дълъг мандат, с цел да ги приложи дейно ", споделя Ахмед Билал Мехбуб, ръководител на мозъчния концерн " Пакистански институт за законодателно развиване и бистрота ".

" Тези избори са от голяма важност, тъй като ще доведат до петгодишен мандат на новото държавно управление, което в идеалния случай би трябвало да има право да взема значими решения, които са жизненоважни за икономическото възобновяване. "

Дата на изборите под въпрос

В продължение на месеци се спекулираше, че изборите може да се забавят, до момента в който управляващите се пробват да стабилизират страната. Страната е изправена пред наслагващи се рецесии в региона на сигурността, стопанската система и политиката.

През уикенда най-сетне бяха оповестени данните от последното броене на популацията, извършено през май, а държавното управление твърди, че изборната комисия се нуждае от време, с цел да преначертае границите на изборните региони - мъчителен въпрос за няколко политически партии.

Майкъл Кугелман, шеф на Института за Южна Азия към Центъра " Уилсън ", съобщи пред Агенция Франс Прес, че всяко закъснение може да даде време на главните съдружни сътрудници - Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (PML-N) и Пакистанската национална партия (PPP) - да измислят по какъв начин да се оправят с предизвикването на партията на Хан " Пакистански техрик-е-инсаф " (PTI).

" Но в реалност отлагането на изборите може просто да разгневи още повече обществеността и да засилва опозицията, която към този момент страда от месеци на репресии ", споделя той.

Съединените щати обявиха, че следят със угриженост вероятността за принуждение по време на изборите.


" Очевидно сме загрижени за всевъзможни дейности - изключително за насилствени дейности - които могат да допринесат за неустойчивост в Пакистан или, почтено казано, във всяка друга страна, с която споделяме общи ползи в битката с тероризма ", съобщи Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Зад всички избори в Пакистан стоят военните, които са организирали най-малко три сполучливи преврата, откогато страната е основана след разделянето на Индия през 1947 година

Хан се радваше на същинска необятна поддръжка, когато пристигна на власт през 2018 година, само че съгласно анализатори това е станало единствено с благословията на могъщите пакистански генерали - с които съгласно сведенията той е изпаднал в спор в месеците преди свалянето му.

По-късно той организира рискована акция на опълчване, обвинявайки военните в интервенция в политиката и даже акцентирайки офицер от разузнаването като лице, стоящо зад опита за ликвидиране през ноември, при който Хан беше прострелян в крайници.

Той оказа напън върху държавното управление за осъществяване на предварителни избори, като провежда всеобщи манифестации и изтегли депутатите си от Народното събрание, само че в последна сметка ходът му се провали.

Репресии против Хан

Хан, против който през последните месеци бяха заведени над 200 правосъдни каузи, съобщи, че обвиняванията против него са политически стимулирани и целят да му попречат да взе участие в изборите.

Първият му арест и късото му задържане през май провокираха няколкодневни митинги, от време на време изпълнени с принуждение, като невижданият яд беше ориентиран към военните.

Те бяха посрещнати с яростни репресии, които смазаха уличната му мощ.

Временното държавно управление, което се чака да бъде формирано най-вече от технократи, ще бъде изправено пред сложна задача.

" В последна сметка най-голямото предизвикателство за краткотрайната администрация ще бъде да остане над партизанската битка и да не бъде въвлечена в политическите борби, които се водят сред политиците и военните ", сподели Кугелман.

" В последна сметка това е хиперпартиен и хиперполяризиран миг - не е елементарно да се ориентира аполитичен длъжностен министър. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР