Президентът на UAW казва, че автомобилната стачка ще навреди най-вече на „класата на милиардерите“

...
Президентът на Обединените автомобилни работници Шон Фейн отрече в понеделник
Коментари Харесай

Президентът на Обединените автомобилни работници Шон Фейн отрече в понеделник широката икономика да бъде наранена, ако синдикатът му започне стачка срещу трите синдикални автомобилни производители в страната още тази седмица, като каза, че единствените, които ще бъдат наранени от спирането на работата, са „класата на милиардерите“ .”

Договорите на UAW с трите синдикализирани автомобилни производители в страната – General Motors, Ford и Stellantis – изтичат в 23:59 ч. в четвъртък. В интервю с Джейк Тапър по CNN в понеделник следобед Фейн повтори, че 145 000 членове на синдиката в тези автомобилни производители са готови да стачкуват в петък. Той каза, че синдикатът и трите компании все още са далеч един от друг в преговорите за нов договор, въпреки че се срещнаха през уикенда и отново в понеделник.

Запитан за загриженост, че една стачка може да навреди на икономиката и да повиши цените на автомобилите, Фейн отговори, че цените на новите автомобили са се повишили през последните четири години без стачка или големи увеличения за неговия член.

„През последните четири години цените на автомобилите скочиха с 30%. Заплащането на главен изпълнителен директор на [автопроизводителите] се е повишило с 40%. Никой не каза нито дума. Никой не е имал оплаквания от това, но не дай си Боже работниците да искат справедливия си дял“, каза той. „Не [че] ще разбием икономиката. Ще разбием тяхната икономика, икономиката, която работи само за милиардерската класа, а не за работническата класа.

Синдикатът първоначално поиска незабавно увеличение от 20% за членовете и четири допълнителни увеличения от 5% за четиригодишния срок на договора. Това би повишило заплащането с около 46% през този период. Ford и General Motors предлагат 10% увеличение на заплатите в преговорите досега, а Stellantis, която произвежда автомобили и камиони под марките Jeep, Ram, Dodge и Chrysler, предлага 14,5%.

Фейн не би казал как стоят сега изискванията на синдиката за заплатите, освен да каже: „Да, ние се противопоставихме“. Но той постави отговорността върху производителите на автомобили за това, че има толкова голяма разлика с толкова малко време преди крайния срок за стачката.

„Ние дадохме нашите икономически искания на тези компании преди повече от месец“, каза той. Той каза, че синдикатът е казал на автомобилните производители да не чакат, за да се опитат да уредят всичко в последните дни.

„За съжаление те не се вслушаха в съветите ни“, каза той.

Всички автомобилни производители отказаха възможността да се появят в CNN в понеделник. Всички те са официално заявени, че се надяват да успеят да постигнат сделка със синдиката без стачка.

„Имаше добра енергия между двата екипа и голям импулс за постигане на споразумение“, каза Тобин Уилямс, старши вицепрезидент на северноамериканските човешки ресурси за Stellantis в съобщение до служителите на компанията в понеделник, описващо напредъка в преговорите през уикенда. Той каза, че компанията ще представи нова оферта на синдиката в понеделник.

„Има още работа за вършене, но знаем, че Stellantis и UAW имат общ интерес в тези дискусии: постигане на споразумение, което гарантира бъдещето на нашите служители и техните семейства“, се казва в съобщението на компанията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР