Президентът на Македония Стево Пендаровски повери в петък мандат за

...
Президентът на Македония Стево Пендаровски повери в петък мандат за
Коментари Харесай

Талат Джафери получи мандат за служебно правителство на РСМ

Президентът на Македония Стево Пендаровски повери в петък мандат за сформиране на преходното държавно управление на Талат Джафери , който ще бъде механически министър председател от 28 януари до осъществяване на идните избори напролет, оповестява МКД. 

Държавният глава беше осведомен, че в Народното събрание има болшинство за гласоподаване на техническо държавно управление , което би трябвало да приготви идните в Северна Македония избори. Гласуването за кабинета ще бъде в неделя.

Джафери преди този момент подаде оставката си от поста ръководител на Народното събрание и той бе стихотворец от Йован Митрески от СДСМ.
 Правителството на Северна Македония подаде оставка
Правителството на Северна Македония подаде оставка

Очаква се избор на техническо държавно управление

Джафери даде обещание, че въз основа на законите и конституцията договарянията за сформиране на преходното държавно управление ще се проведат съгласно политическата нужда и обстановката в страната.

Припомняме, че ден по-рано министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски внесе оставката си като министър председател. 

Ковачевски изрази задоволството си от работата на своето държавно управление и убеденост, че след изборите на 8 май той още веднъж ще бъде министър-председател и същото, европейски насочено парламентарно болшинство, ще докара страната до участие в Европейски Съюз.

Пендаровски към този момент разгласи, че няма да търси преизбиране на идващите президентски избори и

Основните политически партии се споразумяха през декември да проведат избори на 8 май, два месеца по-рано. Парламентарните избори ще съвпаднат с втория тур на президентските избори.
 Пендаровски няма да се кандидатира за нов мандат в РСМ
Пендаровски няма да се кандидатира за нов мандат в РСМ

Не прецизира по какви аргументи е взето решението

Ковачевски беше разгласен за министър-председател и водач на ръководещата партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) през 2022 година, з откакто партията претърпя проваляне на локалните избори. 

Северна Македония стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2022 година За да извърши условията, тя би трябвало да извърши избрани критерии, в това число да промени конституцията си,
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР