Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите на НАТО да

...
Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите на НАТО да
Коментари Харесай

Литовският президент иска Украйна в НАТО, очаква провокации от Вагнер

Президентът на Литва Гитанас Науседа прикани водачите на НАТО да бъдат по-смели в разглеждането на настояването на Украйна за участие на срещата на върха в неговата страна идната седмица, като сподели, че това ще увеличи представянето на Киев на бойното поле, до момента в който Москва ще преглежда всяка нерешителност като уязвимост, цитира думите му Ройтерс.

В изявление за организацията Науседа посъветва съдружниците от НАТО да подценен опасенията, че привличането на Украйна във водения от Съединени американски щати боен съюз ще предизвика Русия , която нахлу в Украйна на 22 февруари 2022 година

" Не би трябвало да се колебаем да вземем по-смели решения, тъй като в противоположен случай режимът на Путин ще реши, че западните съдружници са прекомерно слаби, (че би трябвало да бъдат) притиснати в ъгъла и че те ще се предадат ", сподели Науседа.

" Нашата по-силна дефиниция по отношение на вероятността (за членство) на Украйна сигурно би повишила бойния дух на украинските бойци на бойното поле. И това е доста значимо ", добави той.

да разгласи на срещата на върха на 11 и 12 юли, че Киев ще се причисли към Алианса скоро след края на войната и да изготви пътна карта за участие.
 Сигурност за Украйна - само че по какъв начин?
Сигурност за Украйна - само че по какъв начин?

Пълно и неотложно участие не е допустимо до момента в който бушува война, само че НАТО има и други благоприятни условия

Но други членове, като Съединени американски щати и Германия, са по-предпазливи и заобикалят всевъзможни ходове, за които се опасяват, че могат да приближат алианса до дейна война с Русия , която от дълго време гледа на разширението на НАТО като на доказателство за западната неприязън.

Науседа сподели пред Ройтерс, че на срещата идната седмица на Украйна може да бъде обещано заричане за по-лесен път към участие в НАТО след войната и обещания за повече военна поддръжка.

" Има някои страни, които са внимателни във връзка с по-силната дефиниция по отношение на вероятността на Украйна. Но към този момент виждам известна смяна в съзнанието на техните водачи ", сподели Науседа.

" Всички разбираме, че тъкмо в този момент, в разгара на войната, Украйна не е в положение да се причисли към НАТО неотложно. Разбираме това. Украинците схващат това. Но ние би трябвало да създадем процедури, по какъв начин да продължим... тъй че да няма загуба време, в случай че войната свърши и успеха е на украинска страна ".

Науседа сподели, че чака украинският президент Володимир Зеленски да се появи във Вилнюс, макар предизвестията му, че " не вижда смисъл " да отива, в случай че на Киев не бъде даден " сигнал " на срещата : " Надявам се, че той ще бъде тук и ще играе значима роля при вземането на решения във Вилнюс ".

Няколко страни приготвят " спомагателен портфейл " от военна поддръжка за Украйна, които да бъде разгласен на срещата на върха на НАТО, сподели Науседа.

Възможността и възможностите тя да може да се причисли на срещата на върха понижават " с всеки идващ ден ", сподели Науседа.

Швеция кандидатства за присъединение към НАТО след нашествието, само че Турция и Унгария до момента блокират ратификацията.

Науседа сподели, че чака със фамилии и съоръжение до към 2026-2027 година, като последователно ги усилва. Разполагането беше дадено от немския министър на защитата Борис Писториус предходната седмица, а Канада взема решение да усили войските си в Латвия, сподели Науседа.

Президентът на Литва предизвести, че страната хазаин чака провокации по време и след срещата по границата на страната му с Беларус , където съветската частна милиция " Вагнер " получи леговище след несполучливия си опит прелом.

" Можете да очаквате, че бойците (на " Вагнер " ) могат да се появят на границата като мигранти, като жители на Беларус ... можем да чакаме доста провокации там, изключително преди срещата на върха във Вилнюс или след нея. И мисля, че това е доста значим детайл от нашата сигурност ", сподели президентът.
 Литва изпраща на Украйна ПВО-та NASAMS
Литва изпраща на Украйна ПВО-та NASAMS

Доставката идва до три месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР