Президентът на Литва Далия Грибаускайте призова президента на Сърбия Александър

...
Президентът на Литва Далия Грибаускайте призова президента на Сърбия Александър
Коментари Харесай

Литва призова Сърбия да поддържа европейските позиции спрямо Русия

Президентът на Литва Далия Грибаускайте прикани президента на Сърбия Александър Вучич да се придържа към обща с Европейски Съюз позиция във връзка с Русия. Това заяви литовският информативен портал Delfi, представен от организация " Фокус ".

Сърбия не поддържа антируските наказания и годишно взе участие в провеждани на територията на Русия взаимни учения, споделя литовският президент.

" Бъдещето на Сърбия в състава на Европейски Съюз зависи от нейните старания и политическа яснота да върви в една посока с Европа. Макар и Сърбия да признава териториалната целокупност на Украйна, тя не се причисли към глобите във връзка с Русия, взе участие в проведени от Русия военни учения ", написа в публично заявление на литовското президентство.

Освен това Грибаускайте изрази вяра за " по-надеждна отбрана на задграничните вложения в Сърбия ".

Според администрацията на президента сега литовските компании са вложили в Сърбия повече от 15 милиона евро.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че страната му може изцяло да разчита на съветския президент Владимир Путин, тъй като той нееднократно е оказвал помощ в комплицирана обстановка, съобщи " РИА Новости ".

" Добре го познавам и го почитам доста. Той е доста образован човек. Знам, че Сърбия може да разчита на него. Три пъти в действителност се нуждаех доста от неговата помощ и трите пъти съумях неотложно да се свържа с него по телефона ", съобщи Вучич.

Той добави, че по време на срещите с Путин нито един път не е чул от него възражения по отношение на желанието на Сърбия да влезе в Европейски Съюз.

" Разбира се, влизането в НАТО би било проблем за Русия, само че сходен въпрос не е поставян, тъй като Сърбия желае да остане неутрална във военно отношение ", добави Вучич.

Според него Сърбия в никакъв случай няма да не помни дружбата с Русия и няма да се причисли към европейските наказания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР