Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че страната му

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че страната му
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан: Трябва да построим АЕЦ, за да запази лидерската си позиция в региона

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев съобщи през днешния ден, че страната му би трябвало да има атомна електроцентрала, с цел да резервира лидерската си позиция в района, съобщи ТАСС.

"Трябва да сме наясно: без чиста нуклеарна сила ще изгубим цялата стопанска система, да не приказваме за вложенията, и ще изгубим лидерската си позиция в района. Спешно се нуждаем от електрическа енергия и то нуклеарна, чиста електрическа енергия ", сподели казахстанският президент на съвещание на държавното управление.

Държавният глава означи, че има постоянни спирания на електроснабдяването и даде за образец неотдавнашно прекъсване на тока в южната част на страната. "Казахстан е частично подвластен от качеството на енергийните системи на прилежащите страни и е належащо незабавно да се обърне внимание на въпросите на енергийната сигурност ", добави той.

Въпросът за построяването на АЕЦ в Казахстан беше издигнат за първи път през 2019 година на среща на президента с съветския му сътрудник Владимир Путин. Тогава Путин предложи на Токаев в Казахстан да бъде издигната атомна електроцентрала по съветски план, напомня ТАСС.

Казахстанските управляващи преглеждат два вероятни разновидността за място за евентуално създаване на АЕЦ - в Алматинска и в Източноказахстанска област, сподели в края на декември предходната година някогашният министър на енергетиката Магзум Мирзагалиев. Същевременно той акцентира, че към момента не е взето дефинитивно решение по въпроса.

В началото на февруари актуалният министър на енергетиката Болат Акчулаков съобщи, че към момента не е взето съответно решение за създаване на атомна електроцентрала в Казахстан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР