Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев одобри инициатива на група депутати

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев одобри инициатива на група депутати
Коментари Харесай

Казахстан пак сменя името на столицата си

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев утвърди самодейност на група депутати за връщане на предходното наименование на столицата на страната - единствено три години откакто тя беше преименувана в чест на неговия предходник, заяви през днешния ден представителят на Токаев Руслан Желибан, представен от Асошиейтед прес.

Една от първите стъпки на Токаев след встъпването му в служба през 2019 година, откакто президентът Нурсултан Назарбаев се отдръпна, беше да смени името на казахстанската столица от Астана на Нур Султан.

Назарбаев, които ръководеше страната три десетилетия по време на руската ера и след прокламиране на независимостта ѝ  през 1991 година, реалокира столицата от Алмати в Астана през 1997 година Стъпката породи много дискусия поради относителната изолираност на града в северните степи и пословичните студени зими, при които температурите падат до 51 градуса под нулата.

Той трансформира града в пример на помпозна архитектура, в това число с небостъргач, където посетителите можеха да слагат ръцете си в отпечатък от ръката на самия Назарбаев.

Говорителят на Токаев сподели, че президентът се е съгласил с предложение на група депутати да се върне остарялото наименование на града.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР