Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев каза в четвъртък на правителството

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев каза в четвъртък на правителството
Коментари Харесай

След спирането на КТК от Русия, Казахстан ще диверсифицира петролните си маршрути

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев сподели в четвъртък на държавното управление си да диверсифицира маршрутите за доставка на нефт, като рекомендацията идва единствено ден, откакто съветски съд подреди на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) да спре активността си за 30 дни, съобщи Ройтерс.

Спирането на тръбопровода, който придвижва нефт от голямото казахстанско находище " Тенгиз " през Русия до Черно море, би напрегнало в допълнение световния петролен пазар, тъкмо когато той е изправен пред една от най-големите рецесии в доставките след арабското петролно ембарго през 70-те години на предишния век.

Токаев, който се стреми да балансира връзките с Русия, Запада и Китай, подреди изследване за построяването на водопровод през Каспийско море, като сходен план беше препоръчан по-рано и има за цел да придвижва казахстански нефт до Европа, като заобикаля Русия.

Токаев сподели, че подобряването на пристанищната инфраструктура на Каспийско море е " стратегическа задача " за държавното управление на Казахстан, се показва на президентския уеб страница, като на него не се загатва, че е коментиран въпросът с КТК.

Силно подвластен от изкопаемите горива, Казахстан разчита на съветските тръбопроводи за експорт на нефт за Европа.

В сряда съд в съветския град Новоросийск разпореди тръбопроводът КТК, който обработва и придвижва към 1% от световния нефт, да спре активността си, базирайки се на проблеми, свързани с петролни разливи.

Междувременно добивът на нефт на съветския план " Сахалин-1 ", който американската ExxonMobil напусна през март поради войната в Украйна, се срина до едвам 10 000 барела дневно от 220 000 барела дневно, заяви осведомителна организация ТАСС, представена съветски формален представител.

Руският вицепремиер Юрий Трутнев сподели, че производството е намаляло заради " ограничавания ", евентуално визирайки въведените от Запада широкообхватни наказания против Москва след съветската инвазия в Украйна.

Павел Завални, началник на комисията по енергетика в долната камара на съветския парламент пък съобщи, че нефтеният и газов план " Сахалин-1 " в Далечния изток на Русия ще бъде подложен под юрисдикцията на Москва, тъкмо както прилежащия план " Сахалин-2 ".

През предходната седмица президентът Владимир Путин подписа декрет, посредством който се изземва цялостния надзор върху газовия и петролен план " Сахалин-2 ", ход, който може да изтласка Shell и японските вложители, участващи в плана.

Четири компании - " Роснефат ", ExxonMobil, японската SODECO и индийската ONGC Videsh бяха сътрудници в групата залежи на " Сахалин-1 " преди напускането на американската компания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР