Президентът на Италия Серджо Матарела официално ще се извини от

...
Президентът на Италия Серджо Матарела официално ще се извини от
Коментари Харесай

Италия поднася официално извинение на Гърция за обявената война през 1940 г.

Президентът на Италия Серджо Матарела публично ще се извини от името на страната си за непровокираното оповестяване на война на Гърция. Матерела ще го направи на следващия ден по време на еднодневно посещаване в балканската страна, написа " Катимерини ".

Матарела е поканен от гръцкия си сътрудник Прокопис Павлопулос да взе участие на националния празник Ден " Охи " (Ден " Не! " ) в Солун, който се отбелязва на 28 октомври 1940 година На тази дата гръцкият водач Йоанис Метаксас отхвърля ултиматума на италианския деспот Мусолини да се разреши на Италия да нахлуе в Гърция, което вкарва страната във Втората международна война.

Според популяризираната информация италианският президент ще употребява опцията да се извини за провокираното страдалчество на гръцкия народ по време на войната.

Това ще бъде първото публично опрощение на Италия за събитията през 1940 година

След боен церемониал в Солун, двамата президенти ще летят до Кефалония, където ще отдадат респект на италиански бойци от дивизия " Акви ", които са екзекутирани от немски бойци на острова през септември 1943 година, след италианското помирение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР