Президентът на Германия Франк-Валетр Щайнмайер, който e на посещение в

...
Президентът на Германия Франк-Валетр Щайнмайер, който e на посещение в
Коментари Харесай

Германия: Ще спрем напълно вноса на въглища, петрол и газ от Русия


Президентът на Германия Франк-Валетр Щайнмайер, който e на посещаване в Румъния по покана на президента Клаус Йоханис, даде изявление за румънския вестник "Адевърул ", в което разяснява двустранните връзки и обстановката със сигурността след съветската инвазия в Украйна.

Щайнмайер посочи, че Германия и Румъния са партньорки в Европейски Съюз и НАТО и имат тясно съдействие, основано на доверието. Той подсети, че тази година се навършват 30 години от подписването на съглашението за партньорство сред двете страни на 21 април 1992 година в Букурещ.

На въпрос какво могат да създадат Германия и Румъния, с цел да окажат по-голяма помощ на Украйна и да усилят солидарността в границите на НАТО и Европейски Съюз, немският президент подсети за към този момент наложените строги наказания против Русия и работата върху нов пакет наказания.

"Германия поддържа Украйна финансово, филантропично и военно: федералното държавно управление утвърди предходната седмица доставката на тежки оръжия. Знам, че и Румъния към този момент предложи основна помощ и че ще продължи да оказва помощ. Москва беше сюрпризирана от нашето единение в реакциите на тази брутална война, стартирана от Русия. На това единение се базира нашата мощ ", уточни Щайнмайер.

Той също по този начин изрази "голямата си благодарност и почит " към държавното управление и жителите на Румъния за помощта, обезпечавана на украинските бежанци.

Изданието припомня, че Германия получи съществени рецензии поради благосклонната си към Русия външна политика, която и самият Щайнмайер дефинира като неточност. След началото на войната Германия разгласи смяна в политиката си по отношение на Русия, само че все пак посещаване на немския президент в Киев беше отхвърлено от украинската страна. По думите на Щайнмайер обаче това решение на Киев не трансформира солидарността на Германия с Украйна.

"Отказът на президента (Володимир) Зеленски да ме одобри е украинско решение, с което се срещнах. Оставам на мнението, което заявих към този момент в деня на отхвърли: това решение не трансформира с нищо нашата взаимност с хората от Украйна. Подкрепяме Украйна с цяло сърце и с обединени сили: политически, финансово, филантропично и изключително военно ", уточни президентът.

По отношение на степента на подготвеност на Германия да се откаже от вноса на сила от Русия, Щайнмайер съобщи: "Ще се откажем изцяло от вноса на въглища, нефт и газ от Русия. Сега е значимо да използван това решение допустимо най-скоро. В този смисъл водим полемики с нашите сътрудници от Европа, тъй като желаеме да създадем тази стъпка дружно ".

Той подсети, че Германия поддържа проекта на Европейската комисия за понижаване на зависимостта от съветския газ с две трети до края на тази година и за цялостното й унищожаване до 2024 година

"Германия желае да спре вноса на въглища от Русия до месец август и да се откаже от съветския нефт до края на годината, както и от газа от Русия през 2024 година (...) Търсим други снабдители и други благоприятни условия за импорт. Също по този начин ускоряваме енергийния преход към възобновими източници ", уточни той.

На въпрос по какъв начин счита, че би трябвало да реагират НАТО и Европейски Съюз, в случай че и други страни, да вземем за пример Република Молдова, бъдат застрашени от Русия, Щайнмайер посочи, че е "от решаващо значение да продължим да ускоряваме устойчивостта на Република Молдова ". Той подсети за основаната по самодейност на външните министри на Германия, Румъния и Франция "Платформа за поддръжка на Молдова " и означи, че 45 делегации от 36 страни и 9 интернационалните организации и финансови институции са изразили поддръжката си към страната.

"Що се отнася до настояването за присъединение (към ЕС) на Украйна, Грузия и Република Молдова, европейската комисия приготвя мнение, което ще показа на Съвета, а той би трябвало да дефинира идващите стъпки. За момента се концентрираме върху съответни ограничения за поддръжка ", уточни още немският президент.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР