Президентът на Франция Еманюел Макрон ще разговаря в понеделник с

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон ще разговаря в понеделник с
Коментари Харесай

Макрон отива при Путин в понеделник

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще беседва в понеделник с съветския водач Владимир Путин в Москва, а във вторник ще бъде в Киев, с цел да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, заяви през днешния ден Елисейският замък, представен от Българска телеграфна агенция.

Това е ново дипломатическо изпитание на френския президент за деескалация на украинската рецесия, отбелязва Франс прес.

Напоследък Макрон беседва все по-често по телефона с сътрудниците си от Русия и Украйна, както и с американския президент Джо Байдън, с цел да играе ролята на медиатор в тази рецесия. Неотдавна френският президент сподели, че намирането на път за договаряния за понижаване на напрежението към Украйна е приоритет, напомня Ройтерс.

Путин и Макрон разискаха през вчерашния ден в телефонен диалог рецесията към Украйна и предложенията на Москва към Запада в областта на сигурността, заяви Кремъл, представен от Ройтерс.

" Продължи градивният разговор по въпросите за Украйна и съветската самодейност за определяне на дълготрайни правни гаранции във връзка с сигурността на Руската федерация ", се показва в изказване на Кремъл, в което още веднъж се загатва за " провокации " от страна на украинските водачи, отбелязва Франс прес.

Това беше третият телефонен диалог сред двамата президенти за една седмица. Двамата водачи се споразумяха да продължат персоналните си контакти.

Френското президентство съобщи, че Макрон е провел през вчерашния ден обособени диалози с Путин и украинския президент Володимир Зеленски за да бъде реализиран прогрес във връзка със статута на района Донбас като част от напъните за понижаване на напрежението, отбелязва Ройтерс.

Според Елисейския замък президентът на Франция е подчертал пред водачите на Русия и Украйна значимостта от разискване на изискванията за реализиране на стратегически баланс в Европа, което да разреши усмиряване на напрежението и да подсигурява сигурността на континента.

Зеленски сподели, че е разискал с Макрон активизирането на мирния развой в нормандския формат, включващ Германия, Русия, Украйна и Франция, показва ТАСС.

" Продължихме разговора с Еманюел Макрон за противопоставяне на провокациите за сигурността и активизиране на мирния развой в границите на нормандския формат. Съгласувахме по-нататъшни взаимни стъпки за поддържане на устойчивостта на Украйна и усилване на финансовото и икономическото взаимоотношение ", съобщи той в Туитър.

Това е вторият телефонен диалог сред президентите на Франция и Украйна за седмица.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР