Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските
Коментари Харесай

Европа си отдъхна! Макрон е преизбан за президент на Франция! Марин Льо Пен призна загубата си!

Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските избори с 58,2 % от гласовете против 41,8 % за съперничката му Марин Льо Пен, демонстрират резултатите от екзитпол на компанията за социологически изследвания Ипсос, оповестени от телевизия " Франс 24 ".

Победата на Макрон бе доказана още от Френския институт за проучване на публичното мнение (ИФОП) и други водещи социологически организации.

Съперничката му призна провалянето си, само че го оцени като победа от позиция на резултата.

Хиляди чакаха новия остарял президент на Марсово поле пред Айфеловата кула, където той даде обещание да произнесе победната си тирада.

Множеството посрещна Макрон с възгласи и под звуците на " Марсилезата ".

Видимо разчувствуван, Макрон се приемаше поздрави и се здрависваше с хората. Първите му думи на трибуната пред осветената Айфелова кула бяха на признателност - към сподвижниците от екипа му, доброволците и хората, които са дали своят вот за него.

В победното си слово Макрон се разгласи за едно по-силна Европа и за Франция на нововъведенията, екологията и равенството сред половете.

Хората развяват френското знаме и честват за успеха на своя фаворит.

Макрон към този момент получи поздравите на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на английския министър председател Борис Джонсън.

Ако оповестените от тях резултати бъдат доказани от формалното броене на бюлетините, Макрон ще бъде първият френски президент от 20 години, който печели втори мандат. За последно това направи Жак Ширак през 2002 година

Той е най-младият човек, заемал президентския пост (на 39 години), като стига до него след извънредно къса кариера във финансовия бранш и политиката.

Преди пет години Макрон реализира безапелационна победа на втория тур против Льо Пен и стана най-младият френски президент на 39 години.

На Макрон следва тежка борба, с цел да резервира парламентарното си болшинство на изборите през юни, означи Асошиейтед прес.

Рекордно ниска бе изборната интензивност. Делът на хората, които не гласоподаваха на втория тур, бе 27,8 % по данни на ИФОП. По-висок % на негласували е бил регистриран в далечната 1969 година (31,3 процента).

Ефектът на " републиканския фронт ", както се назовава самодейността за обединяване против крайната десница на избори, бе по-слаб от предходни години, което демонстрира едно по-разединено общество, означи Франс прес. На изборите през 2017 година Макрон победи Льо Пен с 66,10 против 33,90 %.

Няколко европейски водачи и политици поздравиха френския президент Еманюел Макрон за успеха му на изборите във Франция, заяви Асошиейтед прес.

" Заедно ще движим напред Франция и Европа ", написа на френски в " Туитър " председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Нидерландският министър председател Марк Рюте също написа на френски в обществената мрежа, че се надява двамата да продължат градивното съдействие в Европейски Съюз и НАТО. В Германия представители на целия политически набор обявиха поддръжка, включително от демократичната Свободната демократическа партия, " Съюз 90/Зелени " и консервативния Християндемократически съюз.

Британският министър председател Борис Джонсън сподели, че е благополучен, че ще продължат да работят дружно, а италианският министър председател Марио Драги съобщи в официално съобщение, че успеха на Макрон е " чудесна вест за цяла Европа ".

Льо Пен произнесе следизборната си тирада първа и благодари на всички гласоподаватели, които са я подкрепили. Въпреки че загуби, тя оцени резултата си самичък по себе си като победа и дефинира вота като исторически.

" Никога няма да изоставя французите. Да живее републиката! Да живее Франция ", сподели тя пред сподвижниците си, които я приветстваха.

Победата на Макрон в неделя беше предстояща, защото социологическите изследвания предвиждаха преимущество на президента. То се усили след единствения ефирен спор сред двамата претенденти преди балотажа по-рано тази седмица.

" Ще има последователност в държавната политика, тъй като президентът е избран отново. Но ние също чухме посланието на френския народ ", сподели министърът на опазването на здравето Оливие Веран пред BFM TV.

В страната предстоят и парламентарни избори тази година, като има процедура настоящото държавно управление да подава остава незабавно след президентските избори, с цел да остави президента да реши по кое време да я одобри.

Макрон ще се надява на по-малко комплициран втори мандат, който ще му разреши да реализира визията си за пробизнес промени и по-тясна интеграция в Европейски Съюз след първия мандат, засенчен от митинги, по-късно от пандемията и най-после от нахлуването на Русия в Украйна.

Но той ще би трябвало да завоюва тези, които поддържаха съперниците му, и милионите французи, които не си направиха труда да гласоподават.

Въз основа на формалните данни социологическите организации пресметнаха, че процентът на въздържалите се е бил 28%, което, в случай че се удостовери, ще бъде най-високият % негласували на втори тур на президентските избори от 1969 година насам.

Резултатът от първия тур на 10 април остави 44-годишния Макрон в постоянна, само че не и неоспорима позиция да резервира президентския пост.

Убеждаването на поддръжниците на твърдолинейния претендент, класирал се на трето място Жан-Люк Меленшон, да не се тормозят и да гласоподават за някогашния капиталов банкер, беше основен приоритет за Макрон във втората фаза на акцията.

Макрон също по този начин ще би трябвало да подсигурява, че партията му ще откри мощна поддръжка измежду елементарните хора, с цел да резервира контрола върху парламентарното болшинство на парламентарните избори, които ще се състоят през юни, с цел да избегне неловко " общуване " с министър председател, който не споделя политическите му възгледи.

Boйнaтa в Уĸpaйнa paзгpaничи двaмaтa ĸaндидaти в cвoитe ĸaмпaнии. Oфициaлнo и Maĸpoн, и Льo Πeн ocъждaт pycĸaтa инвaзия, нo ĸpaйнoдecният пpeтeндeнт зa пocтa имa пo-тecни вpъзĸи c Kpeмъл и пpeз 2014 година пpизнa aнeĸcиpaния пoлyocтpoв Kpим зa pycĸи.

Cмятa ce, чe зa пpeдишнитe пpeзидeнтcĸи избopи, ĸoитo Льo Πeн зaгyби, тя e пoлyчилa 9 млн. eвpo зaeм oт pycĸa бaнĸa. Πo тoзи пoвoд пo вpeмe нa дeбaтa мeждy двaмaтa ĸaндидaти пpeз ceдмицaтa Maĸpoн ce oбъpнa ĸъм Льo Πeн c дyмитe: " Koгaтo Bиe гoвopитe c Pycия, Bиe нe гoвopитe ĸaтo c пoлитичecĸи лидep, a ĸaтo c Baшия бaнĸep “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР