Президентът на Франция Еманюел Макрон и председателят на организационния комитет

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон и председателят на организационния комитет
Коментари Харесай

Еманюел Макрон откри впечатляващото олимпийско село в Париж

Президентът на Франция Еманюел Макрон и ръководителят на организационния комитет на летните олимпийски игри в Париж през 2024 година Тони Естангет откриха олимпийското и параолимпийското село дружно с олимпийските първенци Мари-Жозе Перек и Брахим Аслум. Комплексът разполага с 82 здания, в които се обитават 3000 жилището и 14 250 кревати.


Ето всичко, което би трябвало да знаете за това къде ще отседнат звездите на спорта това лято.


След церемонията по откриването през днешния ден най-големите спортисти в света ще влязат в постройките на 12 юли преди началото на Олимпийските игри (26 юли - 11 август) и Параолимпийските игри (28 август - 8 септември).

Общо към 15 000 спортисти от целия свят ще отседнат в олимпийското и параолимпийското село, което е комфортно ситуирано на брега на река Сена сред Сен Дени, Сен Оен-сюр-Сен и остров Сен Дени, в северната част на френската столица, на малко разстояние от " Стад дьо Франс ".

" Гордеем се с работата, която свършихте, в границите на бюджета и в период ", сподели Макрон на служащите, съобщи Агенция Франс Прес.

" Нашите спортисти ще могат да изживеят Игрите в най-хубавите условия, а вие допринесохте за смяната на живота на жителите на региона. Вие сте част от едно премеждие, което ще означи нашия век. Това, което беше направено в точния момент и в границите на бюджета, до момента в който завършваме реконструкцията на Нотр Дам, не е нищо друго с изключение на удивително ", добави той.


От своя страна Тони Естангет сподели: " Ще посрещнем света тук, на място, което демонстрира най-хубавото от Франция. "

" Изпълнени сме с страсти и чакаме с неспокойствие да забележим преобразяването на селото с 200 делегации, 10 000 олимпийски спортисти и 5 000 параолимпийски спортисти ", добави ръководителят на организационния комитет.

Базирано на концепцията за наследството, Селото на спортистите е концентрирано към пет жилищни региона и ще дава всички нужни условия за спортистите.

Всеки апартамент има сред една и четири спални, а банята и дневната са общоприетоо оборудвани. Във всяка постройка спортистите ще могат да се възползват от услугите на домоуправителя, пералнята, както и от центровете за настаняване и мултирелигиозните центрове.

След края на параолимпийските игри жилищата, във всеки от които ще бъдат настанени сред двама и осем спортисти, ще бъдат предоставени на града.

Встрани от жилищните пространства спортистите ще се радват на огромно многообразие от благоприятни условия за хранене с няколко ресторанта, които дават отговор на разнообразни диетични условия. Основният ресторант, който може да одобри до 3200 души, ще работи 24 часа в денонощието.

И това не е всичко. Комплексът включва седем подготвителни площадки, поликлиника и други помощни здания.

На откриването на селото участваха и няколко звезди на френския спорт, измежду които Брахим Аслум, спечелил златото по бокс за Франция в Сидни 2000 година, джудистът Орелиен Диес и трикратната олимпийска шампионка по лека атлетика Мари-Жозе Перек.

" Селото е първото място, което посещаваш... то остава в паметта на всеки състезател ", сподели Аслум, размишлявайки върху личните си мемоари от Игрите.

" Истинско наслаждение е да съм тук в този значим ден ", добави Диес, който е определен да се състезава за Франция в категория до 100 кг. и е израснал в същия квартал, в който се намира селото на спортистите. " Селото ще бъде наш дом след няколко месеца, тъй че е хубаво да забележим готовнастта му. И до момента в който това се случва, обликът на Игрите се оформя в съзнанието ми ", сподели още той.

Перек приказва за смисъла на местоположението на селото за спортистите, които се състезават на Игрите. " 80% от събитията ще се проведат в границите на 10 км. от селото и това е необикновено ", акцентира тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР