Президентът на фондация Български спорт“ Николай Божинов е сред лидерите

...
Президентът на фондация Български спорт“ Николай Божинов е сред лидерите
Коментари Харесай

Президентът на Фондация „Български спорт“ Николай Божинов: Съсипваме богатство, дадено ни от Господ

Президентът на фондация „ Български спорт “ Николай Божинов е измежду водачите на Инициативен комитет „ София – ски столица на Европа “. Зад идеята, дружно с него през цялото време, са професорите Боян Биолчев и Христо Пимпирев, както и преподаватели от СУ „ Св. Климент Охридски “, публицисти, актьори и показали на десетки други класи. „ Ситуацията с планина Витоша към този момент граничи с закононарушение “. Това сподели първо по тематиката доцент доктор Божинов, незабавно щом одобри поканата на „ Труд “ за изявление.


– Откога е вашата битка за превръщането на Витоша в съвременен ски курорт и обичано място на софиянци, господин Божинов?
– Борба действително до момента нямаше. Имаше хрумвания, претенции, апели, петиции, планове, публични писма до държавни и общински институции… Минахме през цялата гама от цивилизовани послания и претенции по въпроса. От края на предишния век до през днешния ден опитваме да притеглим вниманието за нещо положително, нещо действително, съвременно и доходоносно за софиянци. Но всичко това се оказа „ сложния метод “, тъй като очевидно на концепцията „ София – бяла столица на Европа “ пречат доста тъмни сили!

– Кой е тъмната страна? Кой ви стопира, кой тъкмо пречи?
О, щеше да е доста елементарно, в случай че можеше да посочим конкурент или съответни лица, някакви фигури. Било то сламени или снежни индивиди, не знам. Но тук става въпрос за задкулисие вид „ класика в жанра “. Спорни разпореждания в Плана за ръководство на естествен парк „ Витоша “ въвличат планината в обаян кръг от парадокси и недоразумения. И всички хрумвания и планове стигат ненапълно по етажите на властта и от там като лавина се връщат в изходна точка. Следват дежурните оправдания за взаимоизключващи се текстове и разпореждания, които колкото се поправят, толкоз по-лоши и комплицирани стават. Някакъв нов Параграф 22, който се твори към този момент трето десетилетие на гърба на софиянци, и гостите на столицата, пред очите на които са едни рушащи се и отблъскващи модерния човек уреди в планината. Както е тръгнало скоро разкопките на Ларгото ще са по-съвременни от обектите на Витоша.

– При тази отчайваща обстановка на какво разчитате вие като предприемчив комитет?
– Решили сме доста по-твърдо да пледираме за съответни решения и разрешаване на казуса посредством интервенция на страната. Толерантността и изобщо демократичните полезности в съответната обстановка към този момент не са плюс за нас, а някакъв тип мазохизъм. Не съм последовател на „ международната интрига “, само че се убедих, че едни зелени човечета получават отнякъде една зелена сила, досещате се в каква форма, с цел да пречат. И по този начин да не разрешават София да се появи на картата на лъскавите ски курорти в Европа за да не сме съперници, да не променяме статуквото в белия туризъм. С две думи – да останем в задния двор и изобщо в предишния век като условия.

– Не е ли изтърван към този момент влака за София – ски столица на Европа?
– Не, към момента не. Преди 40 години италианците да вземем за пример започнаха и доста бързо направиха във времето най-модерния ски курорт в планината Кронплац. Апропо, тя доста наподобява на Витоша, по-ниска е единствено с 8 метра от нашия Черни връх. Най-голямото населено място е Брунек със 15 хиляди поданици, най-малко 100 пъти по-малко обитаемо от столицата на България. Но добре развитият ски спорт за фенове и експерти там към този момент дава работа на 90 хиляди души целогодишно в района. И акумулира доходи, осигуряващи опция за супер условия. Включително кабинкови лифтове за 12 и 16 индивида, СПА центрове, кафенета и заведения за хранене, най-големият от които е за 2000 индивида под самия връх на планината.

– Това не наподобява ли като фантазия за България, имайки поради да вземем за пример разногласието за втори въжен превоз на Банско, който се води надали не цяла безкрайност?
– Не би трябвало да се предаваме и да се помиряваме с шепа зелени човечета, които се пробват да ни облъчват. Всеки, който е бил в чужбина е наясно – лифтовете са най-екологичния превоз. И са доста комфортни освен за скиорите, само че и за хората с увреждания. А също и за тези, които не карат ски, само че желаят да се разходят измежду красивата природа или просто на чист въздух да си създадат в планината слънчеви бани.

– Всичко с модернизацията е въпрос на средства и съответните вложения. Има ли София сили за нещо сходно?
– Първо да ви кажа, че главен фактор за развиването на населено място, град, страна е географският фактор. За това там където има бели мечки, няма пингвини. А съответно ще ви отговоря с един образец. Тези, които са изкачвали връх Миджур в Западна Стара планина няма по какъв начин да не са видели следното. От наша страна – нищо. Но от другата се вижда от върха по какъв начин сърбите и техните посетители карат ски на Бабин зуб. А белким сега западните ни съседи са по-богати от нас?

– Доколко еколозите имат право в претенциите си за запазване на природата на Витоша?
– Как да ви отговоря на този въпрос, когато при тях няма и грам предпочитание за разговор? Говорят по този начин, като че ли на Витоша ще настъпи апокалипсис, в случай че стартира да се модернизира. Глупости! Да не се употребява Витоша е все едно Париж, Лондон, Будапеща да забранят корабоплаването по реките Сена, Темза и Дунав с претекст, че това води до замърсяване. Всеки град употребява оптимално за туризъм и най-малките си географски дадености, преимущества и забележителности. Само София е изключение. Лошият образец! И считам, че това граничи с закононарушение, тъй като от столиците в Европа само нашата с благосъстояние като планината Витоша. И неслучайно западняци, които срещаме по ски курортите в чужбина не крият изумлението си за това по какъв начин е допустимо страната ни да не се възползва от това неповторимо комбиниране. Толкова ли сме богати, че не използваме благосъстоянието, обещано ни от бога?

– Ако приказваме с числа – какви пари ще са нужни за една „ цялостна смяна “?
– Инвеститори ще се намерят, само че за начало и Столична община може да започва модернизацията, в случай че й се даде тази опция. При бюджет от към близо милиард и половина лв. годишно със 100-150 милиона от него може да се сложи началото на смяната.

– Не изпусна ли Витоша своя късмет поради тези четири гласа, с които загубихме трагично от Албервил през 1986 година при избора в МОК на хазаин на зимни олимпийски игри?
– Може би единствено го пропуснахме. Сега е моментът страната да вземе решение отново да се пробваме за домакинство на бяла олимпиада. Два пъти подред игрите ще са в Азия – Пьонгчан 2018 и Пекин 2022. И претендент от Европа в този момент ще има доста по-голям късмет да завоюва домакинство. Защо да не опитаме? Защо би трябвало да се подценяваме? Защо не желаеме да вдигнем стандарта си с туризъм? До момента МОК е налял три милиарда евро в Пьонгчан 2018. За Пекин 2022 парите ще са повече, както и естествено ще набъбнат за Олимпиада 2026 и Олимпиада 2030. Да, Господ ни е дарил с планина в столичния град, само че за всичко останало би трябвало да си помогнем сами. Да излезем от Параграф 22 и да покажем, че в действителност имаме страна!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР