Президентът на Финландия Александър Стуб иска да се отмени правото

...
Президентът на Финландия Александър Стуб иска да се отмени правото
Коментари Харесай

Финландия: Да се отмени ветото в Съвета за сигурност, Русия да бъде изхвърлена

Президентът на Финландия Александър Стуб желае да се анулира правото на несъгласие на непрекъснатите членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заяви US News.

Стуб, който управлява външната политика на скандинавската страна, съобщи, че ще се причисли към апелите за промени по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк през идната седмица. На срещата ще се разисква съставът на Съвета за сигурност на международната организация.

Съветът се състои от 5 непрекъснати и 10 ротационни страни членки и има за задача да поддържа мира в света, само че геополитическите съперничества са го сложили в задънена улица по редица основни въпроси от Сирия и Украйна до Газа.

На 17 септември Стуб съобщи, че ще предложи броят на непрекъснатите членове да бъде повишен от 5 на 10, като се включат още един представител на Латинска Америка, двама от Африка и двама от Азия.

„ Нито една страна не би трябвало да има право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, сподели той.

Съединени американски щати, една от петте страни с право на несъгласие, дружно с Русия, Китай, Франция и Англия, също поддържаха две непрекъснати места за Африка.

Финландският президент сподели, че всеки член, който взе участие в противозаконна война, „ каквато Русия води сега в Украйна “, би трябвало да бъде изхвърлен.

Стуб сподели, че знае, че предложенията му в Съвета за сигурност са „ оттатък това, което нормално се споделя от дребните страни членки “, само че добави, че огромните страни другояче не биха предложили намаляване на личното си въздействие.

„ Така че, те приказват, само че не вървят по пътя “, установи той.

Стуб се надява и други да оказват помощ за реализирането на проекта до 80-ия рожден ден на Организация на обединените нации през идната година.

Всички промени в състава на Съвета за сигурност се нуждаят от утвърждението на 2/3 от Общото заседание, в това число петте страни с право на несъгласие.

„ Основното ми обръщение е, че в случай че страните от световния Юг, от Латинска Америка, от Африка, от Азия, не получат посланичество в системата, те ще извърнат тил на Организация на обединените нации. А това ние не желаеме. “ - сподели президентът на Финландия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР