Президентът на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса пристигна в България. Визитата

...
Президентът на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса пристигна в България. Визитата
Коментари Харесай

Президентът на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса бе впечатлен от новия комплекс в Самоков

Президентът на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса дойде в България. Визитата му бе по покана на Българската федерация по баскетбол и по-специално на президента й Георги Глушков, като това и първото му публично посещаване, откакто зае поста по-рано тази година.

Гарбахоса посети новия мултифункционален комплекс в Самоков „ СамЕлион “ в компанията още на изпълнителния шеф Филип Виденов, Мениджър интернационалните връзки и специфични планове към БФБаскетбол и член на техническата комисия на ФИБА Елеонора Рангелова, члена на УС Иван Ценов, президента на Рилски състезател Петър Георгиев и изпълнителният шеф на клуба от Самоков Борислав Чилингиров. На събитието участваха още представители на Министерството на младежта и спорта, измежду които заместник-министърът проф. Даниела Дашева, както и новият кмет на Самоков Ангел Джоргов. След това Гарбахоса имаше среща и с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

Президентът на ФИБА Европа остана с доста положителни усещания от видяното, като изрази вяра, че скоро в новия комплекс ще могат да се провеждат шампионати на ФИБА.

„ Обещах на Георги Глушков, че първото ми посещаване след избирането ми за президент на ФИБА Европа ще е в България и по тази причина съм тук. Това е необикновен състезателен комплекс. Страхотно е какъв брой обичате и се грижите за баскетбола и какъв брой години хората тук влагат в спорта. Съвсем скоро ще имате няколко нови зали на доста малко разстояние една от друга. Това е съвършено място за образуване на шампионат на ФИБА. Надявам се скоро това да се реализира “, съобщи Гарбахоса.

Той получи и специфична покана от инж. Петър Георгиев още веднъж да посети комплекса.

„ Надявам се, че Хорхе ще бъде доста пъти посетител тук и занапред употребявам опцията да го поканя на откриването през април или май. Надявам се, че и семинарите, които прави ФИБА Европа, също ще могат да се организират тук. Благодарен съм, че имам опцията първо на него да покажа този комплекс. Всички сме мечтали за такова нещо, нека има кой да тренира и да го прави оценка “, сподели инж. Петър Георгиев.

Хорхе Гарбахоса разкри, че с удоволствие би се върнал още веднъж в Самоков.

„ Ще бъде необикновено наслаждение да се върна и да бъда отново тук за откриването. Тогава ще остана цялостен уикенд и ще дойда със фамилията ми “, съобщи той.

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков изрази вяра новият комплекс в Самоков да стане подготвен допустимо най-скоро.

„ Повече от една година се надявам това да стане действителност колкото се може, по-бързо. Пандемията ни забави малко, само че виждам, че всичко в този момент е по проект и лятото ще имаме база. Искам да благодаря на господин Георгиев и да му изкажа моята благодарност, че толкоз години е в баскетбола. Това ще бъде освен за Самоков, а за всички нас. Сигурни сме, че ще го използваме на 360 градуса, тъй като е доста значимо да имаме такова оборудване, което можем да покажем пред света. Много съм признателен за поддръжката на Министерството за нашия спорт и се надявам новоизбраният кмет също да продължи това. Искам също да благодаря на президента на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса. Наистина съм горделив, че показахме такова нещо преди мача довечера “, съобщи Глушков.

Заместник-министърът на младежта и спорта Даниела Дашева също остана очарована от видяното.

„ Силно съм впечатлена и се веселя, че Самоков ще може да разполага с подобен сериозен комплекс за спорт и здраве. Втора зала в града значи, че тук могат да се организират спортни събития от по-сериозен мащаб. Самоков се трансформира в доста сериозен град на баскетбола. Хубаво е, когато има хора, които са отдадени на спорта и влагат в спортно строителство, тъй като знаем какъв брой е мъчно. Важно е да намерим опция, с изключение на за елита, децата също да спортуват свободно тук и считам, че това ще е реалност “, показа тя.

Новоизбраният кмет на Самоков Ангел Джоргов пък също даде обещание поддръжката си.

„ Инвестицията е доста огромна и огромна, даже за град като София, а за нашия е нещо извънредно съществено. Поздравявам ги. Общината и в мое лице, и на екипа ми ще бъде сътрудник на всеки, който влага такива старания за развиване на района “, съобщи градоначалникът.

Хорхе Гарбахоса ще остане в Самоков и за квалификацията на женския народен тим на България против Финландия, която стартира в 19:00 часа.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР