Президентът на Федералната резервна банка на Кливланд Лорета Местър каза,

...
Президентът на Федералната резервна банка на Кливланд Лорета Местър каза,
Коментари Харесай

Лорета Местър: Фед трябва да продължи да повишава лихвите

Президентът на Федералната аварийна банка на Кливланд Лорета Местър сподели, че чиновниците на Фед би трябвало да продължат да покачват лихвените проценти и не могат да се двоумят, до момента в който работят за битка с най-силната инфлация от едно потомство насам, написа " Блумбърг ".

„ Като се има поради актуалното равнище на инфлация, нейната широкообхватна природа и нейната резистентност, аз имам вяра, че паричната политика ще би трябвало да стане по-рестриктивна, с цел да сложи инфлацията в устойчива низходяща линия до 2% “, сподели Местър в тирада пред Икономическият клуб на Ню Йорк.

Тя сподели, че американските централни банкери би трябвало да претеглят риска от стягане прекалено много по отношение на това, че не вършат задоволително, само че „ в този миг по-големите опасности идват от стягането прекомерно малко и позволяването на доста високата инфлация да продължи и да се внедри в стопанската система “.

Служителите на Фед бързо покачват лихвените проценти, до момента в който работят за угнетяване на инфлацията, която е покрай най-високото равнище от четири десетилетия. Политиците наподобяват подготвени да реализират четвъртото си следващо нарастване от 75 базисни пункта, когато се срещнат при започване на идващия месец.

Средните прогнози, оповестени от централната банка на Съединени американски щати на 21 септември, разкриха, че чиновниците виждат техния референтен лихвен % да се увеличи до 4,4% до края на тази година и 4,6% до края на идната година, по отношение на настоящия целеви диапазон от 3% до 3,25 %.

Местър, която гласоподава в решенията за паричната политика тази година, повтори, че вижда лихвените проценти да се покачват малко по-високо от междинната прогноза, тъй като чака инфлацията да бъде по-устойчива. Тя също по този начин уточни, че би трябвало да види месечните цифри за инфлацията и базовата инфлация, които понижават, преди да забави темпото на повишение на лихвите.

„ Моето четене сега е, че към момента имаме доста висока инфлация. Не сме видели никакъв прогрес във връзка с инфлацията и по тази причина считам, че би трябвало да повишим лихвените проценти и считам, че би трябвало да ги повишим през тази година и малко през идната година “, сподели тя.

Повишаването на лихвените проценти на Фед докара до скок на $ на валутните пазари и способства за внезапни съмнения на финансовите пазари в международен мащаб. Местър сподели още, че политиците следят пазарите за евентуални уязвимости и за преливане върху стопанската система на Съединени американски щати, само че тя не вижда нищо обезпокоително.

„ Няма доказателства, че сега има нередовно действие на пазара “, сподели тя. „ Но би трябвало да сме наясно, когато повишавате лихвените проценти и сте видели лихвите по ипотечните заеми да се повишават толкоз, колкото и те, и имате взаимовръзки сред финансовите пазари. “

Силен септемврийски отчет за работните места сподели, че пазарът на труда в Съединени американски щати остава резистентен, като равнището на безработица спада до 3,5%, съответствайки на най-ниското равнище от пет десетилетия. Длъжностните лица ще прегледат и новите данни за инфлацията, оповестени на 13 октомври.

Шефът на Федералния запас в Кливланд сподели, че вижда инфлацията да се движи „ надолу доста “ през идната година до към 3,5% и да доближи задачата на централната банка от 2% през 2025 година Пътят към по-ниска инфлация ще изисква стопански напредък под тренда, по-ниски облаги в заетостта и може да включва по-големи финансова неустойчивост.
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР