Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард направи изявление по

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард направи изявление по
Коментари Харесай

Кристин Лагард: Банковият сектор в еврозоната е устойчив

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард направи изказване по време на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка.

" Европейската централна банка (ЕЦБ) следи от близко настоящото  пазарно напрежение и сме подготвени да реагираме, в случай че е належащо, с цел да запазим ценова непоклатимост и финансова непоклатимост в еврозоната ", сподели тя.

" Банковият бранш в еврозоната е резистентен, със мощни финансови и ликвидни позиции. Във всеки случай нашият набор от вероятни решения ни дава пространство да осигурим ликвидна поддръжка на финансовата система на еврозоната, в случай че такава се наложи ", посочи още Лагард в текста на документа оповестен и на уеб страницата на ЕЦБ, представен от Българска телеграфна агенция.

Думите ѝ пристигнаха по отношение на зародилите по-рано опасения за здравето и на европейската банкова система след банкрута на две огромни районни банки в Съединени американски щати " Силикон вели банк " и " Сигничър банк "  и незабавното придобиване на швейцарската " Креди сюис " от директния ѝ локален съперник Ю Би Ес.

Лагард уточни още, че откакто растежът на европейската стопанска система се забави през четвъртото тримесечие на предходната година се чака известно усъвършенстване в интензивността и доверието през сегашния интервал.

" Риск за стопанската система съставлява към момента възстановяващите се вериги за доставки, както и неоправданата война на Русия против Украйна ", добави тя.

По отношение на инфлацията президентът на ЕЦБ сочи в своето изказване, че тя се е намалила от пика през октомври отразявайки спада в цените на енергоносителите, както и поради въздействието на ограниченията подхванати от държавните управления за отбрана на потребителите. Лагард обаче посочи, че тези ограничения би трябвало да са лимитирани във времето и, че би трябвало да са целенасочени.

" Очакваме инфлацията в еврозоната да продължи да спада, защото използването на актуалната парична политика понижава от ден на ден търсенето ", добави Лагард.

По думите ѝ отрицателно въздействие върху процеса на понижаване на инфлацията може да се чака поради исторически високият растеж на заплатите, който се поддържа от неналичието на работна ръка.

" От друга страна напрежението на финансовите пазари и намаляващите цени на енергоносителите може да да доведат до по-бързо понижаване на инфлацията ", сподели още  президентът на ЕЦБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР