Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди за изключителен принос

...
Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди за изключителен принос
Коментари Харесай

Президентът на Европейската атлетика връчи призове

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди за извънреден принос за развиването на българската атлетика Александър Вангелов – формален статистик на БФЛА и създател на книги и наръчници по лекоатлетическа статистика (със златна значка на Европейската атлетика) и Христо Гергов – един от най-успешните ни треньори в този спорт (със специфичен плакет) по случай неговата 80-годишнина.

" Трудно бих могъл да си показва статистиката на българската, а и на балканската и районната атлетика без статистик, като Александър Вангелов. Ако на следващия ден той се откаже и отиде в друго занятие, което няма по какъв начин да стане, тъй като той е влюбен в леката атлетика, ние ще бъдем доста затруднени. Ние постоянно сме разчитали на него и по този начин ще е и в бъдеще, и тази му работа бе оценена от Европейската атлетика и той получи една от годишните ни награди, която аз ще имам удоволствието да му връча в този момент, съобщи Карамаринов.

„ На 27 май ще се навършат 50 години откогато стъпих на националния стадион за интернационалния шампионат " Народна юноша ". Тогава бях на 13 години и за първи път видях чисто новата тартанова писта. Предишната година - 1972 г се възпламених по Царицата на спортовете, следвайки огромните триумфи на българските лекоатлетки на олимпиадата в Мюнхен. От тогава до в този момент нито за ден не пропущам да се интересувам и осведомявам за протичащото се в леката атлетика. Бях и деен играч на скок на дължина. Не толкоз добър, само че с първи разряд. От 1984 година проследявам постоянно всички надпревари в България и съм информатор на множеството от надпреварите у нас, съумях да издам три статистически сборника, класации на българските лекоатлети и първенци, а през 2014 година се пробвах да обединя всички всички значими събития в родната лека атлетика и издадох сборника „ Български атлетически летописи “.От 1986 г ме одобриха в Международната асоциация на статистиците по лека атлетика, а от 1993/94 станах и формален статистик на Българска федерация лека атлетика. Повече от 40 години се занимавам интензивно с правенето на ранглистите на България. Догодина ще честваме 100-годишния празник на обичания ни спорт и се надявам да отбележим уместно този огромен празник “, съобщи Вангелов след награждаването.

" Големият треньор Христо Гергов е прочут освен в България, а и в доста страни на Балканите и отвън Балканите, тъй като направи чудеса. Той има ужасно доста състезатели, като някои от тях през днешния ден са тук. Европейската му премия е за това, че той направи безпределно доста първенци, освен в България, а и в доста европейски страни. Името му в някогашна Югославия буди невъобразим почит. Аз самия имах щастието 2 години да упражнявам при него, като боец в ЦСКА. Не съм го запомнил единствено с неговия огромен професионализъм, а най-много с това, че с всяка своя дума той изграждаше характери у тези, които можеха да го чуват. Голяма част от моя темперамент е построен и с помощта на него ", разяснява Карамаринов.

Христо Гергов е бил треньор на едни от най-хубавите ни спортисти – Янко Братанов, Гинка Загорчева, Пламен Кръстев, Нарцис Попов, Ивайло Караньотов, Добромир Карамаринов.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР