Президентът на ЕЦБ Марио Драги смята, че досега посланията му

...
Президентът на ЕЦБ Марио Драги смята, че досега посланията му
Коментари Харесай

Марио Драги призова за търпение при покачването на лихвите в еврозоната

Президентът на ЕЦБ Марио Драги счита, че до момента посланията му се разчитат вярно.

Още по тематиката
ЕЦБ се готви да разиска прекъсване на програмата си за изкупуване на облигации
6 юни 2018
Италия потопи еврото и международните пазари

Политическата рецесия с неразбираем излаз докара до черен ден на всички тържища
29 май 2018
Икономиката на Европейски Съюз и еврозоната забавя растежа си

Ръстът на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие е намалял до 0.4% в страните с единна валута, което е най-слабото достижение от година и половина
2 май 2018
ЕЦБ няма да трансформира политиката си макар терзанията за растежа

Лихвените проценти остават на рекордно ниско равнище, програмата за изкупуване на облигации ще е дейна най-малко до септември
26 апр 2018 Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги прикани да се резервира самообладание при смяната на лихвената политика на финансовата институция, защото съгласно него лихвите ще се повишават с мудни темпове от септември 2019 година, оповестява Financial Times.

Промяната

През последните 3 години ЕЦБ е напечатала 2.4 трлн. евро, с цел да ускори растежа на стопанската система в еврозоната. Въпреки това преди седмица стана ясно, че банката ще промени досегашната си политика, ще приключи програмата си за изкупуване на облигации в края на годината и ще се концентрира върху лихвите.

На последното си съвещание предишния четвъртък от банката оповестиха, че чакат лихвите да се запазят на рекордно ниски равнища до лятото на идната година. Поради това редица вложители считат, че първото покачване на лихвените проценти ще бъде през втората половина на 2019 година

На годишния конгрес за централното банкиране, който се провежда от ЕЦБ и се организира в португалския град Синтра, Драги съобщи, че е нужна огромна доза самообладание, с цел да плануват първия растеж на лихвите и заради това ще стартират плавна смяна на своята политика.

Във вторник той разяснява, че посланието му е било разбрано вярно от пазара. След изказванията на Драги цената на еврото по отношение на $ се намали с 0.8% - до 1.154. Анализаторите изясняват, че това се дължи на нараствощото комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай. Освен това търсенето на държавни облигации се е нараснало.

Реално еврото отслабна след посланието на Драги за лихвите и предходната седмица. По-ниската стойност на единната валута би улеснила и нараснала износа от еврозоната.

Разлики със Съединени американски щати

Посланието на Европейската централна банка демонстрира разликата сред валутната политика в Съединени американски щати и тази в страните от еврозоната, което значи, че лихвите по заемите ще се задържат по-дълго на ниски равнища от упованията на вложителите. Американският федерален запас повиша лихвените проценти трета поредна година. Повечето вложители допускат, че растежът на лихвите ще стартира през юни 2019 година поради посланията и разискванията в ЕЦБ.

Прец предходната седмица Фед увеличи главната рента в диапазона от 1.75 до 2%. Специалистите плануват, че тези равнища ще се усилят с към 1 процентен пунки, преди ЕЦБ да направи първото покачване следващата година.

Ръководството на ЕЦБ загатна за смяна в досегашната си политика, защото разгласи, че възнамерява до края на годината да приключи програмата си за изкупуване на облигации. Тези дейности на финансовата институция целят да възстановят икономическия напредък в еврозоната, само че срещат огромно отрицание от най-вече немски и холандски евродепутати. Въпреки това от банката се притесняват, че паричната политика в Европа ще бъде нестабилна в продължение на най-малко година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР