Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси ще организира спешна среща

...
Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси ще организира спешна среща
Коментари Харесай

Лидерите от Близкия изток, ЕС, Канада и Япония се събират на спешна среща заради Газа

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси ще провежда незабавна среща на международни водачи, с цел да обсъдят войната сред Израел и " Хамас " и рецесията в Газа.

Форумът беше разгласен в деня, в който генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш дойде на границата сред Египет и Газа при подготовката за даването на филантропична помощ на жителите на палестинската територия.

Това е вторият опит за интернационално ходатайство в спора след неуспеха на плануваната среща сред американския президент Джо Байдън, краля на Йордания Абдула II, президента на Палестина Махмуд Абас и Ал Сиси. Четиристранният формат беше анулиран ненадейно поради гърмежа в болничното заведение в Газа.

Според информация на Reuters, форумът в Кайро ще се организира в събота (21 октомври) и в него ще вземат участие:
президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сисипрезидентът на Палестина Махмуд Абаскралят на Бахрейн Хамад бил Иса ал Халифакоронованият принц на Кувейт шейх Мешал ал-Ахмад ал-Сабахпремиерът на Италия Джорджа Мелонипремиерът на Испания Педро Санчеспремиерът на Гърция Кириакос Мицотакиспремиерът на Канада Джъстин Трюдовъншният министър на Германия Аналена Бербоквъншният министър на Франция Катрин Колонавъншният министър на Япония Йоко Камикававъншният министър на Англия Джеймс Клевърлипредседателят на Европейския съвет Шарл Мишелвърховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел
Politico оповестява, че в срещата ще се включат и държавни представители на Турция и Катар.

Големите отсъстващи на масата за договаряния обаче ще са Израел, Съединени американски щати и Иран.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която посети Тел Авив преди седмица, няма да взе участие на форума в Кайро, откакто получи рецензии поради това, че не е призовала категорично Бенямин Нетаняху да съблюдава интернационалното право при военните дейности против Газа.

Западните водачи приканват държавните управления на арабските страни да поддържат Израел след нападението на " Хамас " на 7 октомври, като показват, че страната има законно право да се отбрани след терористична офанзива.

Египетският президент ел-Сиси обаче към този момент осъди ответната реакция на Израел, обявявайки, че тя надскача границите на самоотбраната и съставлява " групово наказване " против жителите на Ивицата Газа.

Както Египет, по този начин и Йордания, в която живее огромна палестинска общественост, се притесняват, че рецесията може да докара до още по-голяма мигрантска вълна към техните територии.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР