Президентът на Доминиканската република е твърдо решен да затвори всички граници с Хаити

...
Президентът на Доминиканската република защитава решението си да затвори въздушния,
Коментари Харесай

Президентът на Доминиканската република защитава решението си да затвори въздушния, морския и сухопътния трафик със съседно Хаити в спор за изграждането на канал, насочен към река, която минава през двете страни

От MARTÍN ADAMES ALCÁNTARA Associated Press, 17 септември 2023 г., 19:59 Хаити в техния спор за изграждането на канал, насочен към река, която минава през двете страни.

Президентът Луис Абинадер каза в телевизионна реч, че затварянето на границите, започнало в петък, ще остане в сила, докато не бъде спряно строителството на канала, който се стреми да използва водата от клането Река, за да облекчи сушата в равнината Марибару в Хаити.

„Ние не желаем и не търсим конфронтация, но се изправяме срещу неконтролируемите хора, които поддържат Хаити несигурен и които, поради личните си интереси, сега също заговорничат срещу стабилността на тяхното правителство и сигурността на нашите водни ресурси“, каза Абинадер по време на кратката си реч, имайки предвид насилието на банди, което е обхванало Хаити.

Обвинявайки Хаити в нарушаване на договор от 1929 г. между двете страни, той каза, че река Масакър е ключов ресурс за доминиканските фермери и че строителството може да увреди околната среда, включително влажна зона.

„Прецедентът на проект за напояване, изграден едностранно, може да доведе до ескалация на строежи, които биха унищожили реката“, каза Абинадер.

Реката е кръстена на кървава битка между френски и испански колонизатори и е била мястото на масово убийство на хаитяни от доминиканската армия през 1937 г.

Пълното затваряне на границата дойде четири дни след като Абинадер обяви, че администрацията му е спряла да издава визи на хаитяни и е затворила границата близо до северния град Даджабон.

Той каза, че е важно да се повиши осведомеността на международната общност, за да се притече на помощ на Хаити.

„Няма доминиканско решение на проблема на Хаити“, Арбинадер казах. „От нас не може да се иска повече от това, което вече правим.“

Говорител на кабинета на министър-председателя на Хаити отказа коментар в неделя и се позова на изявление от петък, осъждащо Абинадер решение за затваряне на всички граници, докато двете страни се срещат, за да намерят решение. Правителството на Хаити заяви, че подкрепя проекта за канала.

Хаити също поиска помощ, за да помогне за потушаване на бунта на груповото насилие, като САЩ заявиха, че ще представят сигурност на ООН Резолюция на Съвета, която би разрешила предложението на Кения да ръководи многонационални полицейски сили.

Резолюция все още не е представена и не е предоставен график.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР