Президентът на Дейвид Еванс в първото си местно интервю. Д-р

...
Президентът на Дейвид Еванс в първото си местно интервю. Д-р
Коментари Харесай

Д-р Дейвид Еванс: АУБ е институция, чиято основна мисия е да запази младите образовани хора в България!

Президентът на Дейвид Еванс в първото си локално изявление. Д-р Еванс приказва пред Югозапад Днес за самодейностите по случай 30-годишнината на университета, усещанията си от Благоевград и любовта си към България, където счита да остане.

Тази година е специфична за Американския университет- празнувате 30-годишнината от основаването на университета. Какви начинания сте подготвили?

Има доста събития и начинания към 30-годишнината на АУБ. Всичко ще започва при започване на септември, когато стартират класовете ни. Тогава се чака да ни посети и един доста специфичен посетител, който още не можем да обявим. Това ще е огромно събитие и се надяваме всичко да мине съвършено. По-късно през септември ще се случи дълго чаканата среща на приключилите университета. Надявам се, че обстановката с коронавирус няма да попречи на тази среща. Подготвяме и академична конференция при започване на пролетта. През април пък замисляме огромно церемония събитие, на което още веднъж чакаме специфични посетители.

Американският университет е несъмнено най-престижното висше учебно заведение у нас. Кое ви отличава от всички останали?

Знаете ли, ние освен образоваме младежи, ние се опитваме да създадем интензивно гражданско общество. Една от нашите упоритости ни, да вземем за пример, е да създадем Център за демократично поданство. Когато университетът беше основан през 1991-а, задачата беше освен да внесем американски вид обучение в България, само че и да подготвим младежи за демократичното общество след измененията през 1990-а. Докато продължаваме да го вършим обаче, желаеме да се фокусираме и върху първичната си задача да промотираме концепциите за свободно и демократично ръководство, независимост на изразяването и други Мисията ни е този Център за демократично поданство да популяризира тези по този начин значими за демокрацията цели. Ще ви дам образец със Централния европейски университет в Унгария, който беше основан от Джордж Сорос в ранните 90-те. Орбан ги изгони от Унгария и сега те се намират във Виена. Но виждате ли, това беше грешка- университетът в Унгария беше студентски център и извор на културен живот, който беше лишен на унгарците заради политически аргументи. Ние считаме, че образованието е главен житейски приоритет и тъкмо по тази причина желаеме да създадем Центъра за демократично поданство. АУБ не е единствено университет за американците, само че и за българите, за всички останали страни и жители от разнообразни националности, които желаят качествено обучение.

Казвате, че една от задачата на АУБ е да резервира младежите в България. Как ще се случи това?

Студентите, които приключват университета ни са изключителни надарени хора. Те в действителност желаят да работят за създаване на локалната гражданска общественост. Един от огромните ни сътрудници в тази задача е фондацията „ Америка за България “. Ние дружно желаеме да помогнем на обществеността в България и в действителност работим по това по какъв начин да запазим младежите в страната и да засилим туризма. Една от нашите последни начинания е партньорството ни с РИМ-Благоевград- наши студенти ще работят с музея, с цел да преведат на британски информация за по-важните експонати, които се пазят в музея. Това ще обезпечи достъп на повече англоезични туристи, само че и ще го „ отвори “ за гости от Европа. Това е първата стъпка от нашата задача да работим повече за обществеността в Благоевград. Подписали и сме и съглашение за съдействие с Югозападния университет „ Неофит Рилски “. За нас връзките с благоевградската общност са от изключителна значимост. АУБ ще продължава да способства за развиването на българското гражданско общество. През годините се превърнахме в скъпа институция и нашата задача е да подпомогнем животът и благополучието на българите.

Вече две години живеете в Благоевград. Как наподобява Благоевград през погледа на един американец?

Знаете ли, виждам на Благоевград като на един в действителност неповторим град. Цялото ми прекарване в България е обвързвано с Благоевград. Това е град, в който в действителност има всичко- положително географско състояние, среща се на единственият значим път сред Гърция и Румъния, близо е до София и Солун. Когато за пръв път посетих града се удивих от хубостта му! Тук има страхотни предпоставки за туризъм. Планините, опциите за ски, хубавите паркове в града- да, те може да са повече, само че най-малко място за паркове има. Хората са сърдечни, тук има живот! От две години пребивавам тук, само че ми прави усещане, че сякаш хората не осъзнават богатствата на града. Благоевград в действителност има голям капацитет. Мисля, че едно от най-важните неща за града и за страната са запазването на младежите и силата им. Страната има потребност от интелигентни и амбициозни хора с положително обучение, които желаят да трансформират бъдещето си. Надяваме се да си сътрудничим с Общината, с цел да създадем животът в Благоевград още по-добър. Имаме хрумвания и начинания и в действителност държим на положителното бъдеще на България. То стартира с образованието. Ние ще продължаваме да осигуряваме бъдеще!

Колко студенти избраха Американския университет тази година?

Тази година имаме 13 американски студенти, които е една от най-високите бройки в историята на университета. Това в действителност е триумф за нас. Една от задачите ни е да създадем България по-позната за американците и от ден на ден студенти от Съединени американски щати да предпочетат да се образоват при нас в България. Като цяло в Американския университет ще имаме към 250 нови студента тази година. Мнозинството от тях са от България, Албания, Украйна, Русия, Казахстан, Монголия, Грузия. Имаме също по този начин и студенти от Сърбия и Северна Македония. Нямаме доста студенти от Европейския съюз, само че доста от завършващите университета желаят да останат тук, само че им е мъчно, тъй като административно страната би трябвало да прави повече за запазването на капацитета им тук. Иска ми се да видя целия капацитет на нашите студенти, разпрострат в България. Вярвам, че от ден на ден от тях ще изберат да работят и трансформират страната към по-добро!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР