Президентът на Чад Идрис Деби почина от наранявания, получени по

...
Президентът на Чад Идрис Деби почина от наранявания, получени по
Коментари Харесай

Убиха президента на Чад, синът му пое властта

Президентът на Чад Идрис Деби умря от пострадвания, получени по време на боевете против бунтовниците в северната част на страната. Тово оповестява организация AFP, базирайки се на изказване на военните.
Както източник, осведомен със обстановката, удостовери за РИА Новости, 68-годишният Деби е дошъл на фронтовата линия, с цел да отпразнува победа в битката с бунтовниците и да управлява интервенциите на въоръжените сили. Според събеседника на организацията президентът е бил съществено ранен при конфликтите и след това е умрял в болница.
" Идрис Деби Итно преди малко издъхна, защитавайки териториалната целокупност на бойното поле. Ние осведомяваме народа на Чад с дълбока тъга ", сподели представителят на армията военачалник Азем Бермандоа Агуна по локален ефирен канал.
По-рано стана известно, че Идрис Деби е избран отново за шести мандат, получавайки над 79% от гласовете. Деби е държавен глава от декември 1990 година, напомня организация " Фокус ".
В деня на изборите, 11 април, бойци започнаха атака от бази в Либия. В неделя боевете бяха обновени и в понеделник армията отстрани над 300 въстанници от Фронта за промени и единодушие в Чад. 
 Още 500 военни пращат Съединени американски щати в Германия наесен Още 500 военни пращат Съединени американски щати в Германия наесен
Съединените щати ще настанят още 500 свои военнослужещи в Германия в опит да укрепят двустранните връзки, съобщи министърът на защитата...
Според вестник Al Wihda след гибелта на президента, в страната е основан временен боен съвет, ръководен от сина му Деби Махамат. Скоро следва да бъде обнародвана " преходна харта ". 
Чад е оповестил двуседмичен печал и полицейски час от 18:00 до 05:00 ч. сутринта. Също по този начин военните взеха решение да затворят сухопътните и въздушните граници „ до второ разпореждане “.
Преходният интервал ще продължи година и половина. Настоящият кабинет и Народното събрание бяха разпуснати. Военният съвет даде обещание да организира нови избори.
Чад се намира в африканския район Сахел - един от най-проблемните на континента заради многото терористични формирования в района и незаконната миграция. През 2014 година Франция започва антитерористичната интервенция „ Бархан “ в района. Тази задача се поддържа от районната конструкция на Сахелската петорка (G5), която включва Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер и Чад.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР