Президентът на БФС - Борислав Михайлов, даде интервю за Gong.bg,

...
Президентът на БФС - Борислав Михайлов, даде интервю за Gong.bg,
Коментари Харесай

Михайлов: Обнадежден съм за България, случаят с Левски е обиден, БФС не се огъва пред никого

Президентът на БФС - Борислав Михайлов, даде изявление за Gong.bg , в което приказва по всички настоящи тематики в българския футбол. Михайлов счита, че България може да извърви пътя към класиране на Евро 2024 малко по малко.

Героят от Съединени американски щати 94 съобщи още, БФС се преценява с всички свои членове, защото те построяват съюза, а централата работи за тях. Според Михайлов обаче това никога не значи, че БФС се огъва пред някого, изключително когато става дума за закани и закани за непокорство и неспазване на разпоредбите.

Той разяснява и декларацията на Левски, като показа, че казусът със " сините " е афектиран персонално за него, защото това е неговият роден клуб, клубът на татко му, сина му, брат му.

Михайлов засегна и представянето на националния тим, което в последните два мача бе на равнище. Предводителят на БФС сподели, че почеркът на Кръстаич си проличава и, че е окуражен за бъдещето. 

Михайлов разяснява и работата на ръководителя на Семеен кодекс Виктор Касай. 

За Димитър Бербатов бе безапелационен, че е несериозно да разяснява персони, които първо се самопровъзгласяват за претенденти отвън акция, след това – за президенти, и които непрекъснато бълват неистини и клюки, с цел да защитят персоналните си упоритости.

И за край Михайлов разкри, че единствено от 2018-а насам БФС е реализирал и работи по общо над 25 обекта, а финансирането е по стратегии на УЕФА и ФИФА, които централата е спечелила. Това са планове, чиято цел е да разпространяват играта в цялата страна, да дадат опция на децата да упражняват и да играят при съвършени условия, да облекчат локалните клубове

- Г-н Михайлов, преди няколко дни в обществените мрежи обявихте, че желаете от националния тим „ дух, воля и резултати, които да ни върнат на огромно състезание “. Да разбираме ли, че сте окуражен от жребия?

- Както подчертах още тогава, жребият е единственото нещо във футбола, което не зависи от напъните на даден тим – всичко останало е въпрос на класа, мотивация, жанр. Тъй че предлагам да не се люшкаме в крайности след жребии – по същия метод щях да обмислям, без значение в коя от другите групи се бяхме паднали. Разбира се, няма по какъв начин да не отчетем неналичието на изявени супер сили в нашата група, само че това, което ме обнадеждава, е показаното от националния ни тим в последните два мача. Рано е да твърдим, че почеркът на Младен Кръстаич се вижда ясно; уверен съм обаче, че взехме положително решение и вървим в вярната посока.

- Кръстаич и Георги Иванов бяха умерени в изявленията си след жребия – сложило ли е управлението на БФС цел пред тима за идващите квалификации?

- Целта се подразбира. Вярвам, че с задоволителна централизация по отношение на всеки идващ противник малко по малко можем да извървим пътя към класирането. Естествено, оказва помощ и фактът, че треньорът ни напълно до неотдавна беше отпред на Сърбия и познава противниците от района. Най-важното е един път вечно България да престане да се тормози от един или различен конкурент, а да демонстрира личния си жанр – това приехме като политика в новата си тактика, и се стараем да го постановяваме оптимално.

- Наред с позитивното показване на националния тим обаче в българското състезание се сътвори съществено напрежение – Левски даже излезе с декларация, в която на процедура смъкна доверието си от Вас…

- Знаете ли, в първия миг взех решение, че е смешка. Това изказване не беше подписано от съответен човек от управлението на Левски, бил той притежател, президент, изпълнителен шеф или старши треньор. За мен сходни дейности само дестабилизират футбола ни – през днешния ден Левски взема решение, че няма да се съобрази с обещано наказване, на следващия ден може да е някой различен. Нямаме право да разрешаваме сходен обезпокоителен казус – в последна сметка БФС е регулаторен орган, а членовете му, участващи в шампионатите и шампионатите, би трябвало да се преценяват с нормативните документи и разпоредбите. Нещо повече – експанзията на стадиона е нещо доста рисково, което никога не би трябвало да бъде подминавано с лека ръка, неглижирано, най-малкото пък – поощрявано.

- Много хора обаче разтълкуваха решението на Апелативната комисия за намаляване на наказването на Левски като демонстрация на уязвимост или даже боязън от страна на БФС след декларацията…

- Вижте – комисиите към БФС са изцяло самостоятелни и са формирани от изключителни специалисти в съответните области; хора с голям опит и публичен престиж, със съществени позиции отвън футбола. В този смисъл няма по какъв начин да се счита, че аз или който и да било от управлението на БФС въздейства или може да повлияе на тези персони и техните решения.

- Тоест – БФС не се опасява от заканите на Левски?

- БФС се преценява с всички свои членове, защото те построяват съюза, а ние работим за тях. Това обаче никога не значи, че БФС се огъва пред някого, изключително когато става дума за закани и закани за непокорство и неспазване на разпоредбите. За всички би трябвало да е ясно, че следваме устава и нормативните си документи – по този начин ще бъде и отсега нататък, те постоянно са важали и важат за всички.

- И въпреки всичко не остава ли горчилка у Вас след реакцията от Левски?

- От много време съм отпред на футбола в страната, виновен съм за всички клубове и съм правил всичко по силите си да оказвам помощ и позволявам проблемите им. Претръпнал съм и знам, че няма ненаказано положително. Случаят с Левски обаче е афектиран персонално за мен, защото това е моят роден клуб, това е клубът на татко ми, сина ми, брат ми. С това завършвам тематиката.

- Декларацията на Левски не е единствената реакция от клуб в последно време – и Лудогорец се оплака от съдиите, Ботев (Пловдив), ЦСКА, Берое и други постоянно недоволстват от преднамерено съдийство. Какъв е коментарът Ви?

- Сами виждате, че и на високо европейско равнище, и с наличието на ВАР, се позволяват неточности – показателно е дербито на Англия сред Арсенал и Ливърпул, когато топреферите демонстрираха странни решения. Никой не е застрахован от неточности, само че тъкмо по тази причина персонално аз поканих международен престиж като Виктор Касай да поеме нещата в свои ръце. Знаете разликата сред персоналната отговорност и груповата безнаказаност – тогава, когато всеки се крие зад другия. Откакто Виктор Касай е на работа при нас, той самичък дефинира нарядите за всеки мач в Първа лига, а сътрудника му Ринг дава отговор за ВАР назначенията. Ако някой счита, че на тези експерти може да им се въздейства, значи е в дълбока неточност. Впрочем, същото важи и за Младен Кръстаич – на две от най-важните позиции за българския футбол назначихме потвърдени експерти от чужбина, тъй като имаме вяра в тяхната цялостна безпристрастност.

- Лично Вие удовлетворен ли сте от работата на Виктор Касай?

- Както към този момент споделих, неточности постоянно ще има, само че задачата пред Виктор Касай е дълготрайна и касае развиването на българското съдийство както при мъжете, по този начин и при дамите. Периодът за реферите е временен – въведохме системата ВАР, за която платихме над 1,8 милиона евро, настрана се дават благоприятни условия на доста млади арбитри, въобще – работи се доста за повишение на равнището. За мен казусът е другаде – няма по какъв начин след всеки мач някой президент, треньор или представител на фенска секта да излиза обществено и да громи съдийството.

Това го няма на никое място, а неточности има на всички места. Просто тук БФС е комфортна цел за всички, изключително когато би трябвало да се оправдае крах. Затова и виждам да не приписвам огромно значение на другите нападки и на поръчковите публикации в медиите – нашата работа е да следваме и постановяваме разпоредбите изцяло независимо и да развиваме футбола. Правим го поради клубовете, само че – както излиза наяве – и макар сходни техни реакции.

- Много реакции има и от страна на екипа на Димитър Бербатов…

Несериозно е да очаквате да разясня персони, които първо се самопровъзгласяват за претенденти отвън акция, след това – за президенти, и които непрекъснато бълват неистини и клюки, с цел да защитят персоналните си упоритости. Много по-важно е да приказваме за това, което БФС прави, а то изобщо не е малко. Сега да вземем за пример ще открием следващия футболен комплекс – във Видин, същинско украшение, инвестицията на футболния съюз е съвсем половин милион лв.. Миналата седмица направихме първа копка на ново оборудване в Пещера.

Преди по-малко от месец пък персонално прерязах лентата на неестествен терен в Равно поле. Само от 2018-а насам сме осъществили и работим по общо над 25 обекта, а финансирането е по стратегии на УЕФА и ФИФА, които БФС е спечелил. Това са планове, чиято цел е да разпространяват играта в цялата страна, да дадат опция на децата да упражняват и да играят при съвършени условия, да облекчат локалните клубове. Точно по тази причина отхвърлям да разясня нелепи нападки – в случай че това не е работа, кое тъкмо е? Ще ви дам и различен образец – стартирахме общонационална стратегия за развиване и подготовка на надарени проектонационали, която единствено през тази година ще обхване над 250 деца.

На всяко от тях се показва философията за игра в българските национални тимове и съм уверен, че те ще бъдат готови да влязат в юношеските ни гарнитури. Всичко това дефинирам като дълготрайна и целенасочена стратегическа работа за развиването на българския футбол. Жалко е, че положителните резултати не са задоволително пикантни за аудиторията и остават настрана, а челно място се дава на всевъзможни заявления и безпочвени рецензии.

- Как ще отговорите на изказванията, че БФС само строи терени и провежда хотели и чартъри за националите?

С обстоятелства! Най-важното – БФС управлява 600 мача седмично и се грижи за всички национални гарнитури, което напълно не е малко! Ето, ще ви споделя и вест – България публично бе утвърдена от УЕФА за хазаин на влиятелната просветителна стратегия CFM през идната година – това е план на европейската федерация и университета в Лозана, който обезпечава спомагателна професионална подготовка на работещите във футбола. Доста от чиновниците на БФС към този момент са приключили програмата, а в този момент ще дадем опция на представители на клубовете и на всички заинтригувани лица от футболното семейство да аплайват за присъединяване.

Тоест – БФС влага и в човешки запаси, а това ще усъвършенства работата на всички равнища в системата. Футболът се трансформира и модернизира непрекъснато и ние би трябвало да сме в час – по тази причина и организираме образователни стратегии с клубовете и представители на общините, които ще бъдат под шапката на новата Академия на БФС. Дори в този момент специалисти от УЕФА са в „ Бояна “, с цел да приключим дружно тактиката за развиване на женския футбол.

- През 2023-а Българският футболен съюз ще чества стогодишен празник – какво да чакаме?

В момента работим с потвърдени експерти за ободряване на образния имидж на федерацията, на националните тимове. Преди към месец дадохме старт и на огромен план за цифровизация около мобилното приложение за почитателите на националните тимове. Тоест – очаквайте БФС да продължи да се модернизира, очаквайте и други партньорства и приятни изненади. Горд съм, че съумяваме да вършим всичко това в тази меко казано вражеска конюнктура, по тази причина и приканвам за повече успокоение и почитание един към различен. Представете си какво можем да създадем, в случай че най-сетне бъдем единни в името на футбола!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР