Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята, че на фона на

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята, че на фона на
Коментари Харесай

Лукашенко: На фона на събитията в Украйна зърното се е превърнало в новото злато или петрол

Президентът на Беларус Александър Лукашенко счита, че на фона на събитията в Украйна е по-важно от всеки път сполучливото осъществяване на сеитбена акция, защото зърното през днешния ден е на практика ново злато или нефт, оповестява

„ Посевната акция за Беларус тази година е по-важна от всеки път. Ние я организираме на фона на парещ спор наоколо до южните ни граници, както и в подтекста на големия санкционен напън върху Русия като наш главен съдружник и главен пазар, невиждано нарастване на цените на въглеводородите по света, торовете и храните “, сподели президентът на среща за готовността за пролетни полски работи. Според него " зърното през днешния ден е на процедура новото злато или нефт ".

" Може би даже ще бъде по-скъпо. И защото един от главните международни снабдители - Украйна - надали ще успее да организира пълноценна сеитба, цените ще продължат да се повишават ", сподели Лукашенко.

" В най-бедните страни на планетата, Организация на обединените нации към този момент освен предсказва, а възнамерява апетит “.

Лукашенко сложи задачата тази година да усили износа и да създаде 9 милиона тона зърно.

„ Разбира се, не трябва да забравяме и увеличението на износа “, сподели президентът. По думите му през 2021 година доставките за външни пазари са се нараснали с над 17%.

" Миналата година изпратихме артикули в 110 страни, това е връх. Но Беларус има задоволително запаси за по-нататъшен напредък на износа ", уверен е президентът.

По думите му през 2022 година задачата е да се произведат към 9 млн. тона зърно.

„ Необходимо е да запишем 9 милиона тона зърно в държавното управление и да спрем износа, 700 хиляди тона рапица и 5 милиона тона захарно цвекло”, акцентира президентът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР