Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа в четвъртък законопроект, въвеждащ

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа в четвъртък законопроект, въвеждащ
Коментари Харесай

Беларус въвежда смъртна присъда за държавна измяна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа в четвъртък законопроект, въвеждащ смъртно наказване за държавни чиновници и военни, наказани за държавна измяна, заяви АП.

Законопроектът също по този начин вкарва наказване за „ агитация на тероризъм, дискредитиране на въоръжените сили и паравоенни формирования и нарушение на разпоредбите за отбрана на държавни секрети “, имитирайки репресивното законодателство на главния съдружник на Беларус, Русия.

Беларус е единствената страна в Европа, която не е забранила смъртното наказване, което се ползва за наказаните за ликвидиране или тероризъм. Екзекуциите се правят посредством разстрел.

В понеделник беларуски съд осъди задочно основния противник на Лукашенко на изборите, опозиционния водач в заточение Светлана Тихановска на 15 години затвор по няколко обвинявания, измежду които скрит план за събаряне на държавното управление.

Миналата седмица най-известният правозащитник в страната и лауреат на Нобелова премия за мир за 2022 година

Алес Беляцки беше наказан на 10 години затвор.

Русия употребява територията на Беларус, с цел да стартира своята инвазия в Украйна преди повече от година и поддържа войски и оръжия на беларуска територия.

Одобряването на новото репресивно законодателство следва офанзивата против съветски боен аероплан във въздушна база отвън беларуската столица на 26 февруари, която беше поета от беларуски партизани. Лукашенко сподели по-рано тази седмица, че управляващите са арестували основния обвинен, украинец, и повече от 20 негови хипотетични съучастници.

Политическият анализатор Валерий Карбалевич означи, че ходът на Лукашенко за по-строго законодателство идва на фона на възходящото публично неодобрение от внезапното рухване на приходите след западните наказания и ролята на страната в съветската война в Украйна.

„ Не единствено елементарните хора, само че и някои чиновници стават все по-недоволни от политиката на Лукашенко, сподели Карбалевич пред АП. Властите са принудени да затегнат гайките и да засилят репресиите, с цел да запазят контрола над обстановката в Беларус. “

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР