Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа споразумение с ЕС за

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа споразумение с ЕС за
Коментари Харесай

Лукашенко подписа споразумение за облекчен визов режим между ЕС и Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа съглашение с Европейски Съюз за омекотен визов режим и за реадмисия, заяви РИА Новости. Документите са оповестени на формалната интернет-страница на президентската администрация.

По-рано Минск и Брюксел подписаха пакет от съглашения за омекотен визов режим и за реадмисия на лица, пребиваващи на тяхна територия без позволение. Консултации по плановете се водят от 2014 година

От Европейската комисия обявиха, че споразуменията може да влязат в действие от юни 2020 година



В началото на април долната палата на беларуския парламент ратифицира предпочитано двата документа, а горната палата ги утвърди. За да бъдат изпълнени вътрешнодържавните процедури, споразуменията трябваше да бъдат подписани и от президента.

Споразумението за омекотен визов режим планува понижаване сумата за издаване на визи от 60 на 35 евро , като позволеният период за престояване се усилва двойно – до 180 дни в годината. Очаква се, че след влизането на съглашението в действие страните от Европейски Съюз ще издават повече дълготрайни визи за жителите на Беларус.

Законът за реадмисия планува страните да одобряват назад на своя територия личните си жители, жители на трети страни и лица без поданство, които не дават отговор или са престанали да дават отговор на критериите за легално престояване на територията на другата страна.

Предстои документите да бъдат одобрени от Европарламента, след което Съветът на Европейски Съюз ще може да завърши публично с ратификацията им. Очаква се, че споразуменията ще стартират да работят от първия ден на втория месец след взаимното известяван за приключилите процедури по ратификацията им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР