Борисов ще предпочете избори пред плаващо мнозинство. Това мнение изрази

...
Борисов ще предпочете избори пред плаващо мнозинство. Това мнение изрази
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Всичко се решава с първия мандат, Бойко е готов за избори

Борисов ще избра избори пред плаващо болшинство. Това мнение изрази политологът доцент Стойчо Стойчев. " С избора на ръководител на Народното събрание (НС) не значи, че ще има болшинство за кабинет ", разясни той във връзка с драмите в първия ден на 50-ия парламент.

" Възможно е " ИТН " (ИТН) да трансформират позицията си, да влязат в публични диалози ", съобщи доцент Стойчев. Той обаче предизвести, че именно ПП-ДБ биха могли да провеждат митинги в продължение на месеци, в случай че Борисов направи кабинет.

" Коалиция от четири партии, по сходство на тази от 2014 година, включваща две дребни обединения, би била най-хубавият вид. Възможно е някак си да се получи 4-партийна колаборация. Дали ще стане, е мъчно да се каже ", сподели доцент Стойчев.

Ето какво сподели той в изявление за " Марица ":

- Доц. Стойчев, има ли спешен проект, който може да се осъществя, или фиаското на 50-ия парламент е предизвестено? 

- По-скоро съм черноглед. Самият Бойко Борисов разгласи авансово, че ще предложи Рая Назарян за ръководител на Народното събрание и за него гласуването ще е знаково за ориста на Народното събрание. И гласуването сподели красноречиво какви са настройките на партиите в Народното събрание (НС).

От ПП-ДБ не гласоподаваха срещу Назарян, само че се въздържаха. В предходни изказвания обаче обявиха, че няма да поддържат Назарян, което не значи, че няма да поддържат друго предложение на ГЕРБ.

Може " ИТН " (ИТН) да трансформират позицията си, само че не е ясно дали от ГЕРБ желаят това, откакто Борисов разгласи, че разчита ПП-ДБ да го поддържат за кабинет, а не Има Такъв Народ.

С избора на ръководител на НС не значи, че ще има болшинство за кабинет. А даже да има такова болшинство, това не значи, че този кабинет ще е дългогодишен. Вероятността за предварителни избори наесен е все по-вероятна. 

- Кандидатурата на Рая Назарян ли беше главната пречка за в началото проваления избор на ръководител на Народно събрание? 

-  Не, нямам доверие, че някой има нещо срещу Назарян. Ако имаше, щеше да го каже. Тя участваше в преговорните екипи и преди, и в този момент.

Никой не е възразил против нея, макар слуховете, че била някаква топла връзка сред Движение за права и свободи и ГЕРБ. Но в това няма логичност - за какво им е топла връзка на Борисов и Пеевски, които нямат проблеми да контактуват.

Когото и ГЕРБ да бяха издигнали, реакцията на останалите партии щеше да е същата.  

- Да не би причина за протакането да са планове за маскиране на поддръжката на Има Такъв Народ или пък за разединение на обединението ПП-ДБ? 

- Специално ПП-ДБ надали ще тръгнат да се цепят в този момент. За тях е най-изгодно да са ясна и строга съпротива, само че да има кабинет, а не предварителни избори наесен. Това, което ще ги удари прекалено много, са скорошни нови избори. Затова, в случай че тръгнат по някакъв метод да поддържат държавно управление на ГЕРБ, то ще е с такава цел, което изключва разединение.

Де факто ИТН може би желаят да има по-рано предварителни избори, защото са във възходяща наклонност. Остава само хората от " Величие ", за които не е ясно какво тъкмо желаят да вършат.

Възможно е Има Такъв Народ да трансформират позицията си, да влязат в публични диалози, само че най-малко последните изказвания на Борисов основават усещане, че той не желае това болшинство с Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Иска друго.

Борисов е наясно, че именно ПП-ДБ биха могли да му провеждат митинги в продължение на месеци и той желае да ги обезврежда посредством възможна тяхна поддръжка за кабинет. Не че толкоз му се ръководи с тях, едвам си подсигурява, че те няма да излязат на площада през септември, откакто си изкарат морето.

И в случай че Борисов вижда тази вероятност, това значи, че мисли изборите наесен като по-вероятен вид. Просто сега се пробва по всякакъв начин да покаже предпочитание и опити да сформира кабинет, с цел да избегне рецензии, че за следващ път е спечелил избори, а не е направил кабинет.

Вината не е негова, че другите партии не желаят да ръководят с него. Би било неуспех, в случай че подаде оставка при подготвен кабинет, както направи Николай Денков и в действителност провали ротацията. 

- Има ли Борисов потребен ход сега? Колко преференциално е за него да има избори? 

- Възможно е обстановката наесен да е по-лоша от сегашната, само че при всички положения плаващо болшинство, в което той ще си партнира с Движение за права и свободи, надали би бил добре за него. Иначе коалиция от четири партии, по сходство на тази от 2014 година, включваща две дребни обединения, би била най-хубавият вид.

Шансовете за това не са изключени, тъй като към момента не знаем проектите на " Величие " и на Има Такъв Народ. Възможно е някак си да се получи 4-партийна колаборация. Дали ще стане, е мъчно да се каже.

Край: Слави наруши мълчанието и сподели тежката си дума за кабинет с ГЕРБ!

И Има Такъв Народ, и " Величие " издигнаха претенденти за ръководител на Народното събрание. А и едва ли ще желаят да влязат в коалиция.      

- Изключено ли е кабинет да се сформира с втори или с трети мандат? 

- С втори мандат на Движение за права и свободи не виждам по какъв начин ще стане, в случай че не могат да сглобят болшинство в този момент. Ако президентът даде третия мандат на Българска социалистическа партия или на Има Такъв Народ, отново няма да стане.

Най-вероятно с първия мандат ще се реши въпросът.

- Всички ли ще бъдат губещи при избори наесен? 

- Най-вероятно, в случай че има избори, те ще са през октомври-ноември. А и имаше настройка, че изборите на 9 юни няма да са последните за тази година. 

Не знам какви позитиви може да се извлекат, с изключение на да се появи нова партия и да влезе в Народното събрание, както в този момент " Величие ". Очаквахме да влязат " Синя България ", " Солидарна България ", а влезе " Величие ".

Това, до което доведоха изборите на 9 юни, бяха катарзиси в настоящите партии - сгромоляса се Корнелия Нинова като водач на Българска социалистическа партия,  Христо Иванов хвърли оставка като водач на " Да, България ".

А " Възраждане " не удари таван в растежа. Така че не виждам коя от партиите на какво може да се надява при последващи избори. Най-вероятно всички ще слязат надолу, а може в Народното събрание да се появи още по-екзотична групировка от " Величие ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР