Президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира влошаването на ситуацията в

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира влошаването на ситуацията в
Коментари Харесай

Лукашенко обвини Сърбия, че иска да седи на три стола

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разяснява утежняването на обстановката в Сърбия и приказва за опцията за поддръжка на тази страна в диалог с публицисти, съобщи БелТА.

" Трябва да вършим разлика сред управлението и елементарните хора. Ако бяхте на мое място, по какъв начин бихте виждали всичко? Разбира се, би трябвало да помогнем на сръбския народ и ще го създадем. Ние сме подобен вид хора. Но ще вземем поради политиката на Сърбия по отношение на Беларус. Искат да седнат както се споделя на три стола само че няма да съумеят. Ето ни Русия, Европейски Съюз, Съединени американски щати и по този начин нататък...Искат да са положителни с всички. Няма да им бъде даден този късмет за балансиране, на първо място от Европейския съюз, към който те толкоз желаят да се причислят ", сподели президентът.

На въпрос какво може да направи Беларус за Сърбия, Лукашенко означи, че е имал поради този въпрос по-рано: " Не знам какво можем да създадем за тях. Първо бих погледнал какво направиха те, когато Беларус беше изправен пред наказания. Не желая да дълбая в близкото минало, само че погледнете... "

Лукашенко напомня, че е посетил Сърбия през 1999 година " Отидох там, рискувайки живота си... Беше в действителност рисково. НАТО (вече в тяхната бомбардировъчна задача там) ни насочи да използваме височината от 500 метра (това е височината за хеликоптер). Мислеха, че няма да отида и летят назад вкъщи. Но аз заповядах на водачите да летят на 500 м. Разбира се, те можеха да смъкват самолета, само че не посмяха. Това би бил извънреден случай. Летях там под бомбардировките ", споделя белоруският държавен глава.

Той обръща внимание на обстоятелството, че няколко години по-късно сръбското управление се причислява към някои наказания. " Сега си мисля за това. Но, въпреки това, това са наши родственици. Сърбите са положителни, рационални хора. Е, те не са имали шанс, може би, в някои връзки. Нямаха и някои други ", президентът споделих.

БелТА напомня, че интернационалната задача под егидата на НАТО в Косово (KFOR) разгласи подготвеност да се намеси в обстановката на границата сред Косово и Сърбия, в случай че има закани за стабилността в района.

Ръководените от НАТО сили за Косово (КФОР) са " подготвени да се намесят, в случай че стабилността е застрашена " от спор сред Косово и Сърбия, съгласно изказване на КФОР по-рано, представено от The Hill.

" КФОР ще предприеме всички нужни ограничения, с цел да поддържа безвредна и сигурна среда в Косово когато и да е, в сходство с мандата на Организация на обединените нации ", се споделя в изказването. КФОР заяви, че обстановката в Северно Косово е " напрегната " и се следи от близко от силите.

Напрежението сред двете страни се изостри преди новия закон, който изисква сърбите, които влизат в Косово, да носят косовска персонална карта, вместо да употребяват единствено сръбска карта. Същото важи и за регистрационните номера на транспортните средства.

НАТО насърчи продължаването на " разговора с посредничеството на Европейски Съюз " сред двете страни.

" Важно е това да продължи. Това е от решаващо значение за районния мир и сигурност. Няма да има действителни вероятности за по-добро бъдеще на Балканите без цялостно ценене на правата на индивида и демократичните полезности, господство на закона, вътрешни промени и добросъседски връзки ", сподели КФОР в неделя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР