Президентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова се надява

...
Президентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова се надява
Коментари Харесай

Стефка Костадинова: Надявам се рекордът ми да бъде подобрен от Демирева

Президентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова се надява международният ѝ връх в скока на височина да бъде усъвършенстван от Мирела Демирева. Тя приказва по тематиката в навечерието на 32-ата годишнина от слагането на върховото достижение в дисциплината - 209 см, в Рим.

" Винаги съм имала този връх за български и съм щастлива, че той към момента е наш, на България. За да стигна до него, ми помогнаха най-много моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкоз високо. Също по този начин и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха виновни за просперитета на българския спорт ", сподели Костадинова, представена от пресслужбата на БОК.

" 32 години не са малко - през 1987 година въобще не съм и предполагала, че това достижение ще се резервира като международен връх толкоз дълго. Със сигурност 209 см няма да са постоянно върхът във опциите на дамите да скачат нависоко. Един ден и този резултат ще бъде усъвършенстван, само че откровено се надявам това да бъде направено още веднъж от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи важен напредък в последно време ", съобщи Костадинова.



На 30 август 1987 година на олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова слага нов международен връх в скока на височина. Българската атлетка скача 209 сантиметра, с което усъвършенства личното си върхово достижение с 1 см.

Повече от три десетилетия по-късно върхът остава непостижим. Много състезателки - в това число и самата Костадинова, са правили опити да стигнат 210 см, само че без триумф. Най-близо беше хърватката Бланка Влашич, която през 2009 година преодоля 208 см.

На международното в Рим Костадинова прави девет сполучливи скока. Тя стартира от 185 см и по-късно без проблеми скача още 189 см, 193 см, 196 см, 199 см и 202 см. Българката скача 204 от третия опит, а по-късно от втория се оправя и с 206 см.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР