Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева

...
Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева
Коментари Харесай

ЧРД: Илиана Раева чукна 60

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева чества 60-годишен празник през днешния ден.

Преди повече от 10 години Раева застана отпред на централа и трансформира художествената гимнастика в най-успешния български спорт.

На олимпийските игри в Токио през август 2021 година България завоюва исторически първи златен орден след триумф на ансамбъла в състав имона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова.

Само от началото на сезона в края на месец февруари българските гимнастички са спечелили от интернационалните шампионати 36 медала - 15 златни, 11 сребърни и 10 бронзови медала.

Илиана Раева е състезателка по художествена гимнастика на клуб Левски и едно от " златните девойки " от националния тим на България с треньор Нешка Робева през 80-е години на 20-и век. На Световното състезание в Лондон през 1979 година тя печели златен орден на бухалки, сребърен орден на топка и четвърто място в могобоя. Абсолютна европейска шампионка в многобоя (златен орден в многобоя, златни оценки на въже, обръч и бухалки и сребро на лента) на Европейското състезание в Амстердам (Нидерландия) през 1980 година.

Тя е първата безспорна европейска шампионка на България по художествена гимнастика. На Световното състезание в Мюнхен (Германия) през 1981-а печели сребърен орден с лента и бронзов на въже. На Европейското състезание в Ставангер (Норвегия) 1982 взима бронзов орден в многобоя и бронзови на въже, на обръч, на бухалки и на лента. През 19830а на съревнование от Световната купа в Белград печели четвърто място в многобоя и бронзови оценки на обръч и на лента.  

От 1983 година, когато завършва спортната й кариера, е треньорка в клуб Левски. На 16 декември 1993-а тя основава  свой клуб по художествена гимнастика " Илиана ". През 2004-а става старши треньор на ансамбъла по художествена гимнастика на България.

Главен треньор на националния тим по художествена гимнастика на България (2007-2012). От 14 ноември 2012-а е ръководител на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика. Почетен жител на София от 17 септември 2021 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР