Президентът на автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад

...
Президентът на автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад
Коментари Харесай

Президентът на босненските сърби „намери“ сръбско малцинство у нас


Президентът на самостоятелната Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик "намери " сръбско малцинство в България. Той съобщи, че " през миналия век е бил осъществен разгром над сърбите, а през това столетие те би трябвало да проповядват национално обединяване там, където е допустимо. Защото Сърбия и Република Сръбска имат право да се борят и да вземат решение за техния статут ".

" В обещаната Декларацията на Сърбия и Република Сръбска за съхранението на сръбската нация, която бе разисквана наскоро на срещата на сърбите от района в Нови Сад се споделя, че би трябвало да се дефинира какво е значимо за сръбската национална еднаквост и правата на националните общности ", сподели още Додик в Баня Лука. Според него парламентите в Белград и Баня Лука ще вземат отношение към окончателния вид на Декларацията и това можело да стане още през месец ноември.

Додик насочи тежки обвинявания към Словения, където " сърбите нямали статут на малцинство ", към Черна гора, " където се прави геноцид над сръбската еднаквост ", и към Македония, където " арестуват владиката на Сръбската православна черква ". " Към тях би трябвало да прибавим България, Албания, Румъния и Унгария. Да забележим какви са провокациите пред нашата национална общественост в тези страни. Всичко това би трябвало да бъде начертано ката наша цел ", сподели още Милорад Додик. И добави, че " хърватите в Сърбия имат доста повече права в сравнение с сърбите в Хърватия ". На срещата в Нови Сад е участвал и сръбският президент Александър Вучич.

БГНЕС напомня, че Додик е президент на една от общностите в Босна и Херцеговина. Той на няколко пъти заплаши да провежда референдум за отделянето на Република Сръбска и присъединението й към Сърбия. Додик неведнъж е отричал осъществяването на геноцид от страна на сръбската войска по време на войната 1992-1995г., в това число и в Сребреница, Жепа и Горажде.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР