Президентът на Автомобилната федерация на България Калоян Станчев се съгласи

...
Президентът на Автомобилната федерация на България Калоян Станчев се съгласи
Коментари Харесай

Калоян Станчев: Димитър Илиев вече беше във властта и не се справи

Президентът на Автомобилната федерация на България Калоян Станчев се съгласи да отговори на въпросите на NOVSPORT . Поводът бе номинацията на някогашния водач Димитър Илиев за министър на младежта и спорта от страна на обединението, класирана на второ място на последните парламентарни избори ПП/ДБ.

Кратка предистория 

През април 2019 година ММС лиши лиценза на Българската федерация по авто спорт /БФАС/, чиито предсетел бе Владимир Илиев – татко на настоящия претендент за състезателен министър Димитър Илиев. Всъщност Владимир Илиев загуби власта в автомобилния спорт няколко години по-рано, когато над 70% от клубовете членове на БФАС застанаха зад новият ръководител Калоян Станчев. С разнообразни юридически похвати управлението на БФАС продължи да ръководи, само че вкара федерацията в задънена улица, както и забърка редица кавги с интернационалната автомобилна федерация ФИА. Стигна се до там, че БФАС трябваше да връща пари освен на ММС, само че и на ФИА поради нецелесъобразно разходване на средства. Още повече, БФАС не съумя да възвърне интернационалния имидж на едно от най-старите ралита в Европа – Рали България. Независимо от напъните на ММС и тогавашният министър Красен Кралев, който два пъти предложения и организира среща с представители на Европейският рали шампионат и Евроспорт, БФАС  с ръководител Владимир Илиев – татко на сегашният претендент министър Димитър Илиев не съумя или не пожела да показа трасе за провеждането на Рали България, като част от Европейския рали шампионат IRC. Логично, след патовата обстановка, до която със своите дейности доведоха автомобилния спорт с ръководител Владимир Илиев, Съюза на българските автомобилисти /СБА/ отдръпна своето доверие към БФАС в интернационален проект и надлежно ММС лиши лиценза им. Трабва да се подчертае, че ММС завоюва всички каузи заведени от БФАС против това лишаване. През това време ММС бе подложено на безпепецедентен напън от страна на БФАС – митинги, политически лобизъм, подправени вести и други.



Г-н Станчев, като човек от автомобилния спорт по какъв начин ще коментирате номинацията на Димитър Илиев за министър на младежта и спорта от страна на ПП/ Демократична България?

- Че номинацията е политическа, това е ясно. Още през цялото време на образуването на тъй наречените „ протестни партии “ той се нарежда към Кирил Петков. Участва интензивно в акциите и даже бе лидер на листа. Фактът е, че в пика на известността на Политическа партия „ Продължаваме промяната “, той не можа да се пребори за депутатско място. В следствие бе консултант на премиера Петков и по-късно бе назначен за заместник-председател на Държавна организация „ Безопастност на придвижването по пътищата “, която напусна бързо. „ Напуснах поста на заместител – ръководител на ДАБДП, тъй като с моето наличие в организацията не мога да дам приноса, който желая “, „ Разбрах, че ставам част от едно голямо безхаберие “, това са негови думи пред медиите, когато напусна поста. „ Корупцията е голям проблем - купуват се книжки “, с което атакува някогашният транспортен министър Събев, „ Отчайващо е по тази причина си депозирам оставката. Мога да намеря 1000 други способи да си изгубвам времето. Много се колебая в миналото да работя още веднъж в държавната администрация “. Това са все думи на Димитър Илиев....Работата за изгода роду не е губене на време! Когато си се съмнявал, че в миналото още веднъж ще работиш в държавната администрация, за какво искаш да я оглавиш? Това са въпроси,  които би трябвало да зададете на господин Илиев. Попитахте ме за моето мнение. Аз съм непосредствен човек и обичам точните неща. За това ви цитирах негови изявления. Моят коментар за неговата номинация е, че обществото не разбра, какво тъкмо свърши господин Илиев за времето прекарано във власта. Според мен той не се оправи с гласуваното му доверие.

- Притежава ли нужните качества и подготвеност този човек, с цел да управлява българския спорт?

- Димитър Илиев е 8-кратен рали първенец на България. Неговите пилотски умения не подлежат на подозрение, само че в този случай не става въпрос да се ръководи автомобил, а да се управлява целият български спорт и то тъкмо година преди Олимпийските игри в Париж. Името му, колкото и да е известно в българските среди на автомобилизма, толкоз е и непознато за спортната общност, обвързвана с другите спортове. Като учител в бранш „ Автомобилен и мотоциклетен спорт “ в НСА има очевидно нужните качества и подготвеност, на това към момента не е проличало в друга област отвън автомобилния спорт. Автомобилният спорт е доста характерен и доста друг от другите спортове.




- Доказал ли се е Димитър Илиев като като добър управленец откакто приключи кариерата си на играч?


- Известно е, че господин Димитър Илиев, с изключение на учител е и създател дружно с татко си Владимир Илиев на школа за безопастно шофиране „ Сейфти драйвинг академи “.  Не ми е е известно господин Илиев да е взел участие в нещо друго, с изключение на в тази ситуация, който засегнахме в първия ви въпрос. Не единствено аз, само че и други сътрудници считаме, че подмолно способства за проблемите, които сполетяха освен Автомобилната федерация на България, а и целият авто спорт.


- Притеснявате ли се от реваншизъм от негова страна, откакто съдът на всички инстанции се произнесе във ваша изгода при разногласията за лиценза на автомобилния спорт?


Автомобилната федерация на България не се тормози от инспекции, реваншизъм и всевъзможни опити да се съботира нашата активност! Аз, като ръководител, а и сътрудниците от Управителния съвет и другите комисии съблюдаваме законите и провилата и за това над 70% от клубовете ни гласоподаваха доверие още преди години, когато хората към бащата на Димитър Илиев саботираха техния избор и започнаха проблемите и крамолите в нашия спорт. Това се удостоверява непрестанно от българския съд, по водените каузи. Ако би трябвало да се тормозя от нещо то е, че още веднъж ще се навреди на автомобилния спорт и ще се влезе в спиралата на безвремието, персоналните упоритости и нищоговоренето.  Аз персонално неведнъж съм подавал ръка в името на автомобилния спорт на дребното останали в съпротива клубове и сътрудници. Надявам се да схванат, че спортните клубове дефинират кой да ги управлява. Ръководните длъжности в сдруженията не се присъждат по завещание и би трябвало всички ние дружно да развиваме спорта.

- Може ли да се твърди, че поради персонални упоритости на Илиев през 2022 година на процедура нямаше календар във вашия спорт?

- Както към този момент ви отговорих, аз съм прецизен и непосредствен човек. За това отговорът ми е ДА. Ще загатна единствено и обстоятелства. Лично пред мен и тогавашният ръководител на Автомобилната федерация на България господин Камен Михайлов, наш прочут авто водач ни сподели за негов диалог с Димитър Илиев, който в прав текст му е споделил: " Продай си автомобила, тази година спорт няма да има! " Това ние го обявихме и на конференция. Опровержение не последва, единствено коментар пред наши сътрудници, че господин Илиев не е свестен вярно. Още малко обстоятелства. Още с назначението на служебния министър Кузманов в Министерство на младежта и спорта е назначен Станислав Кънчев, който е от една и  съща катедра в НСА – Технически и ледени спортове. В същата катедра е, само че в  бранш „ Автомобилен и мотоциклетен спорт “ е и Димитър Илиев. Оставаме на страна, че Станислав Кънчев е прочут с това, че воденият от него клуб по хокей НСА дължи по това време близо 50 000 лева на комерсиалното сдружение на ММС  „ Академика 2011 “  за използването на Зимния замък в София. Веднага след назначението на Кънчев, ММС стартира инспекции и напън против Автомобилната федерация на България /АФБ/ имаща лиценз за авто спорт и печелеща всички каузи против своят конкурент БФАС. Назначен е и нов чиновник в дирекция Регионална съгласуваност и надзор, като предпочитано и единствено той  се занимава с тези инспекции. Факт е, че служителят преди години е бил уволнен от министерството. Същият рапортува единствено на господин Кънчев, заобикаляйки директния си началник и описаните административни процедури в министерството. Ние сигнализирахме за тези нарушавания Главният инспекторат на Министерски съвет и той се произнесе два пъти, само че Кузманов не се е подчинил на техните рекомендации. Служебният министър Кузманов спря активността на Автомобилната федерация на България за период от 6 месеца и с това и автомобилния спорт. Безпрецедентен акт в историята на българският спорт, който несъмнено съдът анулира, доста месеци по-късно. Щетите към този момент бяха на разположение. Тази наклонност продължи и при министър Радостин Василев, който измисли нова правна логичност и лиши лиценза без правни причини от Автомобилната федерация на България и го върна на Българската федерация по авто спорт. Разбира се, че съдът върна нещата в естествената правна логичност и Автомобилната федерация на България продължава да има сега лиценз до произнасянето на съда по всички каузи. По това време консултант на премиера Кирил Петков е точно Димитър Илиев, който по-късно, както знаем заема поста и заместник-председател на Държавна организация „ Безопастност на придвижването по пътищата “. Противно на логиката е когато имаш непосредствен до теб специалист и да не се допиташ до него или той те е насочил в посоката, в която „ би трябвало да се случат нещата “.

- Според вашите наблюдения по какъв начин се развива бранш „ Автомобилен и мотоциклетен спорт “ в НСА, където той е титулярен учител?

- Странно е, че автомобилният, мотоциклетния и картинг спорта са извънредно известни, само че приема в НСА в тази компетентност е извънредно дребен, под 10 броя студенти и не всяка година. В този бранш работят единствено Димитър Илиев и татко му Владимир Илиев! На нашите спортове са ни нужни повече експерти с сходно обучение, което към този момент е и условие на ЗФВС.

Има клюки, че базата на бранша в НСА е превърната в частен сервиз за спортни коли, както и на частната Сейфти драйвинг академи. Дали това е правилно?

 

- Аз също съм ги чувал, само че не съм способен да отговоря. За това може да попитате НСА.

- Как виждате развиването на автомобилния спорт, в случай че Димитър Илиев стане министър на спорта?  

- Един министър би трябвало да е на първо място началник на всички спортове, освен на неговият. Трябва да се е потвърдил управленец в тази област. Да има ясна и точна визия и позиция. Да е осведомен с пролемите на всички спортове, освен „ експерт “ по своя. Грешно е, когато някой спорт се радва, че „ негов човек “ взима власта. Каузата да се развива спортът, като цяло би трябвало да е над персоналните ни ползи.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР