Президентът на Армения Серж Саркисян е анулирал договора, сключен между

...
Президентът на Армения Серж Саркисян е анулирал договора, сключен между
Коментари Харесай

Армения: Не искаме турското приятелство

Президентът на Армения Серж Саркисян е анулирал контракта, подписан сред Армения и Турция, предусещащ нормализиране на връзките сред двете страни, оповестиха турската НТВ и арменската Йеркир Медия ТВ.

Договорът е бил анулиран на съвещание на Съвета за национална сигурност на Армения.

Документът и протоколите към него, включващи начинания за нормализиране на турско-арменските връзки, бе подписан на 10 октомври 2009 г.в Цюрих.

След това трябваше да бъдат утвърдени от парламентите на двете страни, само че не бяха утвърдени.
Саркисян бе оповестил пред конференцията на Организация на обединените нации в Ню Йорк през септември 2017 година че напролет на 2018 година ще анулират протоколите.

На 10 октомври 2009 година в Цюрих министрите на външните работи на Армения и Турция в наличието на министрите на външните работи на Русия и Франция и на държавния секретар на Съединени американски щати подписаха арменско-турски протоколи за нормализиране на двустранните връзки.



Протоколите, подписани с посредничеството на Швейцария, предвиждаха определяне на дипломатически връзки сред двете страни, отваряне на границата и основаване на самостоятелна комисия за изследване на събитията от 1915 година

Процесът на сбилжаване сред Армения и Турция е замразен от няколко години. Анкара и Ереван не поддържат дипломатически и стопански връзки откогато Армения разгласи независимостта си през 1991 година

Две години по-късно, през 1993 година, Анкара затвори границата си с Армения, с цел да поддържа тюркскоезичния Азербайджан, който е в спор с Ереван за контрола на Нагорни Карабах, обитаем с арменци анклав на азербайджанска територия. Армения пое контрола върху него вследствие на шестгодишна война, траяла от 1988 до 1994 година.



Двете страни имат различия и по общата си история, и по-специално по въпроса за арменския геноцид. Според Армения по времето на Османската империя в интервала 1915-1917 година са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са сред 250 000 и 500 000 и изрично отхвърля тезата за геноцид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР