Кметът на Варна Благомир Коцев и заместник-кметовете с ресори финанси

...
Кметът на Варна Благомир Коцев и заместник-кметовете с ресори финанси
Коментари Харесай

Варна работи по зелената трансформация с подкрепата на Европейската банка

Кметът на Варна Благомир Коцев и заместник-кметовете с ресори финанси и бюджет Христо Рафаилов и общинска благосъстоятелност Диан Иванов, организираха първа работна среща с представители на Европейската банка за възобновяване и развиване /ЕБВР/. Целта на срещата беше да се обсъдят опциите за финансиране на общински планове , ориентирани към възстановяване на екологичната резистентност на града.

Община Варна. Снимка: Община Варна

На срещата участваха Венера Влад, помощник-директор, отговарящ за инфраструктурните планове на банката в Румъния и България, както и Светломир Манолов и Николай Димитров – отговарящи за бранш инфраструктура от българска страна. Те срещнаха управлението на община Варна с опциите за финансиране от Европейска банка за възстановяване и развитие и с обсега и условията на Плана за деяние за зелен град /ПДЗГ/. По този проект банката работи в 60 града в света, като в България включените градове са единствено София и Варна.

По време на срещата бяха начертани главните насоки за справяне с провокациите пред Варна. Сред обсъжданите тематики бяха възстановяване на обществените услуги като сметосъбиране и публичен превоз , повишение на енергийната успеваемост на постройките и модернизиране на уличното осветяване. Представителите на Европейска банка за възстановяване и развитие показаха подготвеност за цялостно подпомагане при правенето на плановете, кандидатстващи за финансиране, както и на тръжната документи по тяхното осъществяване.

Плановете за деяние за зелени градове на Европейска банка за възстановяване и развитие са ориентирани към подкрепяне на обитаеми места с разнообразни размери и брой население да се оправят с екологичните провокации и да се приспособяват към изменението на климата. Те целят построяването на по-добра и по-устойчива среда за жителите чрез екологични вложения и политики. Европейска банка за възстановяване и развитие обезпечава финансирането на тези проекти, а локалните общини ги извършват.

Варна е част от програмата на Европейска банка за възстановяване и развитие за зелени градове от 2018 година В създадения „ План за деяние за зелен град “ са заложени дейности за превъзмогване на основни екологични провокации . В рамките на ПДЗГ са разпознати 22 предпочитани екологични провокации, измежду които са липса на канализационна инфраструктура и отводнителна система в елементи от общината, остарели или с непълен потенциал пречиствателни станции за отпадъчни води, всеобщо потребление на частни транспортни средства, застаряващ автопарк и незадоволителни енергийни характерности на постройките.

Ремонтни действия оставят елементи от Варна и Провадия без ток: Кога и за какъв брой време

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР