Президентът изразява своята лична благодарност към канадския премиер за подкрепата

...
Президентът изразява своята лична благодарност към канадския премиер за подкрепата
Коментари Харесай

Трюдо и Макрон похвалиха споразумението СЕТА

Президентът показва своята персонална признателност към канадския министър председател за поддръжката към обединението против Сирия.

Това е първото публично посещаване на Трюдо във френската столица. Франция ще поддържа Канада в вероятността на срещата на върха на Г-7 на 8 и 9 юни в Квебек, съобщи Макрон, представен и от Българска телеграфна агенция. Той малко преди този момент ще посети Отава и Квебек. "Споделяме амбициозна визия на френско-канадските връзки ", съобщи Трюдо.

Двамата водачи похвалиха позитивното съгласно тях влияние на съглашението СЕТА. Спорното съглашение, което френските земеделци упрекват в дъмпинг, влезе краткотрайно в действие на 21 септември м.г., защото още не е утвърдено от 43-те национални (а в тази ситуация на Белгия и регионални) събрания на Европейски Съюз.

"СЕТА е нов стандарт за всички търговски съглашения, които ще се подписват в бъдеще ", съобщи Трюдо.

"Всяко съглашение може да бъде усъвършенствано и ще бъде усъвършенствано с течение на годините. Ако Европа не подпише комерсиално съглашение с Канада, с коя страна би желала Европа да подпише съглашение? Споделяме едни и същи цели, едни и същи грижи " акцентира той. Макрон пък дефинира СЕТА като "договор, който дава отговор на полезностите ни ", който съвместява стопанската система с екологичните, обществени и санитарни въпроси.

"Виждаме към този момент основаване на нови работни места, виждаме благоприятни условия за вашите земеделци да продават повече сирене в Канада ", увери Трюдо, съгласно който СЕТА е "модерно и прогресистко " съглашение.

Малко откакто участваха на подписването на взаимна културна декларация за културното многообразие и прозрачността в цифровото пространство, Макрон и Трюдо показаха единна позиция и за битката против световното стопляне.

Макрон похвали напъните на Канада в тази област и се ангажира с подсилване на съдействието и съгласуван отговор освен за отбрана на Парижкото съглашение за климата, само че и за вдишване на нови начинания.

В Парижкото съглашение от 2015 година над 190 страни се ангажираха да лимитират покачването на международната температура сред 2 и 3 градуса о Целзий по отношение на доиндустриалната ера.

"Договорихме се да си сътрудничим по-интензивно в битката с климатичните промени ", съобщи Трюдо, който е остро подложен на критика от еколозите в страната си за поддръжката си за разширението на нефтопровод сред провинция Албърта и западното пристанище Ванкувър. След Париж Джъстин Трюдо ще посети Лондон от 17 до 20 април.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР