Президентът иска някакво смесено правителство, с участие и на опозицията,

...
Президентът иска някакво смесено правителство, с участие и на опозицията,
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Президентът иска слабо правителство

" Президентът желае някакво смесено държавно управление, с присъединяване и на опозицията, което по формулировка ще бъде едва. Иска необятно и едва държавно управление. Колкото по-слаб парламент и държавно управление, толкоз повече по натурален път властта отива в президента. Това са скачени съдове – властта прелива от по-слабото място към по-силното ", разяснява в петък политологът Евгений Дайнов пред БНР..

По-рано денем Румен Радев прикани да се откри бързо излаз от политическата рецесия и да се избере ново държавно управление в границите на този парламент.

" При положително предпочитание опозицията може да проваля кворуми, да проваля приемането на закони. В момента е кой ще мигне пръв. Политическа партия най-накрая схванаха, че би трябвало да упражняват водачество върху тази извънредно разбъркана обстановка. Ако го бяха упражнили по-рано, щяха да имат повече поддръжка, най-малко от популацията ", сподели Дайнов, препоръчвайки Политическа партия " да не влизат в размахването на листчета ".

Според него Има Такъв Народ са оставени да свършат мръсната работа срещу това държавно управление и болшинство, до момента в който огромните опозиционери ГЕРБ и Движение за права и свободи си стоят в профил и всеки миг могат да катурват кворуми в Народното събрание.

Политологът оприличи обстановката на тази след рухването на държавното управление на Филип Димитров, което по думите му е отворило вратата на хаоса и " през тази врата влязоха мутрите и съветската агентура ".

" Има Такъв Народ, умишлено или не, обслужват ползите на корупционните среди, свързани с Русия ", сподели Дайнов

Той счита, че националният интерес е " това държавно управление или сходно държавно управление да продължи да трансформира България в естествена западна страна, откачайки я от източни и корупционни зависимости ". По думите му за 30 години е имало три такива държавни управления – на Филип Димитров, на Иван Костов и на Кирил Петков.

" Затова България е това, което е. Няма новаторски държавни управления, а когато се появят, биват неодобрени и спирани ", изясни той.

" Ако в идващ парламент влязат още проруски партии, те биха могли да стигнат до някаква договореност с Движение за права и свободи, където има " залитания в посока Русия ", разяснява политологът.

" Не си представям действително да се получи проруско държавно управление в България, само че си представям още 10 години тъпкане на място. България по този начин прави – скача, спъва се, пада, 10 години се въргаля в калта, скача, спъва се, пада и още 10 години въргаляне в калта ", заключи Дайнов.

Според политолога Цветанка Андреева животът на това държавно управление към този момент не зависи от него.

" Скандалите от последните дни не подхождат на действителните проблеми на обществото, а са свързани с консумирането на властта ", акцентира Андреева. Тя споделя, че през последните месеци е водена непрекъсната подмолна война, а министър председателят е балансирал сред обособените групови ползи, вместо действително да управлява кабинета.

" Няма никаква положителна сила за продължение на това държавно управление. То единствено се обезценява. Тези конфликти бяха заложени в обединението ", сподели тя

Цветанка Андреева обаче не вижда капацитет във повдигането на мощен националистически избор в лицето на " Възраждане " и " Български напредък " на Стефан Янев.

" Те имат предел, могат да минат в графата – углавен избор, протестен избор. Най-вероятно ще се радикализира публичното мнение ", счита тя.

Тя подчертава още върху това дали ГЕРБ ще изчака " цялостната мъка на това държавно управление " или ще избра да поеме отговорността.

" Съмнявам се на самия президент Радев да му се желае да ръководи в този момент и то без обновен бюджет. Да управляваш през днешния ден не е като да управляваш преди година. Няма да инкасира същата социална поддръжка. По-скоро би се " оголил " като човек, който не може да се оправя с проблемите ", сподели Андреева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР