Президентът илюстрираше и въплъщаваше желанието на българите за промяна, да

...
Президентът илюстрираше и въплъщаваше желанието на българите за промяна, да
Коментари Харесай

Инджов: Ако иска да играе на политическата сцена, Радев трябва някак да участва на евроизборите

Президентът илюстрираше и въплъщаваше желанието на българите за смяна, да се опълчват на модела " Борисов ". Хората излязоха да защитят президентската институция, той излезе при хората и подвигна юмрука. През миналите две години, откакто беше определен за президент, доста неща в неговата политическа линия и държанието му се трансформираха. Това сподели пред БНР доцент Иво Инджов, учител по публицистика. Инджов беше в Инициативния комитет, който номинира Радев за втория му мандат.

Президентът подлага на критика за задкулисие Борисов и Пеевски, и има право – това е реалност. Тук лидерите на Политическа партия, така наречен положителни сили, дължат доста пояснения на своите гласоподаватели, уточни той.

Според Инджов президентът обаче е подходил с ревнивост при еманципирането на Кирил Петков и Асен Василев като политици.

" Той с едно патерналистично възприятие потегли доста остро, с бутонките, против новото тогава държавно управление на Промяната, лидирано от Кирил Петков. Тази ревнивост, опит да има власт над дейностите на законно определено държавно управление, разочарова доста от неговите последователи. "

Сега много от рецензиите на Радев съответстват с тези на други критици на сглобката, или некоалицията, означи преподавателят, като посочи " колаборацията " на Политическа партия с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Когато рецензията е справедлива, а не резултат на субективни настройки и политическа ревнивост, несъмнено, че тя тежи и би трябвало да бъде възприемано като такава. С право той върна и внесе конституционните промени в Конституционния съд ", разяснява Иво Инджов. Според него " би трябвало да има дефиниране на пълномощията на служебното държавно управление, но едва ли и да се стеснява изборът на фрагменти, които могат да станат министър-председатели ".

" Големият проблем в политическата линия на президента Радев идва не толкоз от опълчването му на едно или друго ръководещо болшинство. Два са проблемите – че той получи доста огромна власт, нямаше кой да ръководи България поради слабостта на политическите сили; и второ – неговото отношение за експанзията на Русия в Украйна. Тези две сюжетни линии – огромната власт и лъкатушещата му позиция във връзка с войната в Украйна са слабостите му във втория през мандат и изобщо в самото президентство ", съобщи Инджов.

По-скоро Радев ще си довърши мандата, само че е изцяло допустимо през оставащия период да бъде изработен опит за промотиране на някакъв план, обвързван с президента, направи прогноза преподавателят. По думите му, би трябвало да следим какво ще се случи с придвижването " Трети март ", което е позаглъхнало.

" Ако желае да играе на политическата сцена, то би трябвало под някаква форма да взе участие на евроизборите, тъй като скоро по-късно едва ли ще има избори и ще се изгуби извоюваната инерция. "

Инжов не предвижда скорошни предварителни парламентарни избори след вота за Европейски парламент.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР