Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България

...
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България
Коментари Харесай

Военните лекари от Военноморското училище във Варна получиха дипломите си в присъствието на президента

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на защитата Атанас Запрянов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов участваха през днешния ден, 05 октомври, на тържествения акт по случай заграбване на първо офицерско звание на курсантите-випускници от Випуск 2024 - „ Цар Симеон Велики “ по тристранната стратегия на Военномедицинска академия, ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров ” и Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “, гр. Варна, във Военномедицинска академия, гр. София.

На церемонията пристигнаха и висши офицери от Българската войска, представители на политическото управление на Министерството на защитата, близки на випускниците.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев се обърна към випускниците с думите, че през днешния ден те поемат двойна отговорност – тази на български офицери и тази на лекари. Тази отговорност оттук насетне ще се показва всеки ден в грижа за здравето и живота на хората в армията.

„ Продължавайте, доверете се на себе си, прегръщайте неуспехите като опция за учене и себеоткриване, с цел да извлечете най-хубавото от себе си! Наша е отговорността да Ви помогнем да играете тази роля вярно, да Ви вдъхновим да достигнете до най-високите си желания. “ Това сподели пред випускниците началникът на ВМА и основен доктор на Въоръжените сили генерал-майор проф. д.м.н. Венцислав Мутафчийски.

Началникът на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров акцентира в словото си, че випускниците са изправени пред едно от най-важните провокации – да се грижат за здравето на тези, които са призвани да пазят родината.

Първо офицерско звание, дипломи и назначения на длъжности на тактическо равнище получиха 18 курсанти от специализация „ Медицинско обезпечаване на въоръжените сили “ на специалността „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “.

Отговорността на военния доктор се отразява всеки ден в грижа за здравето и живота на хората в армията и лоялност към Родината. Това е уважавана и благородна задача, без която нито една модерна войска не може да реализира триумф, съобщи президентът Румен Радев в приветствието си към курсантите от специализация „ Медицинско обезпечаване на Въоръжените сили “ от випуск-2024 – „ Цар Симеон Велики “, на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “.

Държавният глава взе участие в гала във Военномедицинската академия, на която през днешния ден в звание „ лейтенант “ бяха създадени 18 младежи от втория випуск военни лекари, приключили 6-годишен курс на образование по тристранната стратегия на ВМА, ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров ” и МУ „ Проф. доктор Параскев Стоянов “. Президентът беше придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

Държавният глава и висш главнокомандващ Румен Радев одобри почетния строй и връчи дипломата и пагоните на курсанта отличник – лейтенант Мелани Пиргова. В приветствието си към младите военни лекари президентът Радев съобщи, че един от главните фактори за мотивацията и духа на военнослужещите, е точно съществуването на бърза и надеждна здравна евакуация и на ефикасна здравна помощ. „ С връчването на първото офицерско звание и дипломите вие поемате двойна отговорност - тази на българския офицер и на лекаря “, съобщи Румен Радев на курсантите. Президентът уточни, че младите военни лекари ще обезпечават освен здравна грижа, само че и ще вдъхват вяра и успокоение на нашите военнослужещи в лицето на най-големите тествания. „ Вие ще бъдете стожер на военната нравственос и дисциплинираност, образец за високата човечност на вашата специалност и на увереност и самообладание и в най-критичните обстановки “, уточни президентът.

Днес в внезапно влошена среда за сигурност имаме опцията качествата за здравно обезпечаване на Въоръжените ни сили да нарастват, съобщи президентът и означи далновидността на управленията на ВМА, ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров ” и Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “, проявена преди 7 години при основаването на специалността. Държавният глава изрече също благодарност на преподавателския състав за актуалното наличие на образователната стратегия, основаването на образователна и обществена инфраструктура и за това, че възпитава младите медици в дух на родолюбие, на храброст и неотстъпчивост, на отдаденост към човешкия живот като най-висша полезност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР