Президентът и премиерът на Финландия настояват за незабавно членство в

...
Президентът и премиерът на Финландия настояват за незабавно членство в
Коментари Харесай

Президентът и премиерът на Финландия настояват за незабавно членство в НАТО

Президентът и министър председателят на Финландия упорстват за неотложно участие в НАТО без никакво отсрочване. Причината е общата им граница с Русия и нашествието й в Украйна, съобщи Ройтерс.

Финландия, която има 1300-километрова обща граница и в предишното е имала сложни връзки с Русия, последователно ускори съдействието си с  НАТО като страна сътрудник, след като Русия анексира Крим през 2014 година Но до нашествието на Русия в Украйна скандинавската страна се въздържаше от присъединение, с цел да резервира другарските си връзки с източния си комшия.

В взаимно изказване Саули Нинистьо и Сана Марин днес споделиха, че „ Финландия би трябвало да кандидатства за участие в НАТО „ без отсрочване “. „ Надяваме се, че нужните национални стъпки, които би трябвало да бъдат направени, с цел да бъде взето това решение, ще бъдат подхванати бързо в границите на идващите няколко дни “, показват Нинистьо и Марин, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кремъл с реакция на концепцията за участие на Финландия и Швеция в НАТО

След като Русия започна, наричаната от нея „ специфична военна интервенция “ в Украйна, отношението на финландците към НАТО се промени. Обществената поддръжка за присъединение към алианса набъбна до рекордни цифри през последните месеци, а най-новото допитване на публичната телевизия ИЛЕ демонстрира, че 76 % от финландците поддържат тази концепция, а единствено 12 на 100 са срещу. Години наред, преди началото на войната в Украйна, поддръжката за участие се движеше към 25 на 100.

Съдбата на Украйна е изключително тревожна за Финландия, защото тя се е била в две войни срещу Русия между 1939 и 1944 година Страната отблъсква опит за инвазия, само че губи към 10 % от територията си в последвалото спокойно съглашение.

Много евентуално е бързото насочване на Финландия към НАТО да увлече и съседна Швеция.

Шведската външна министърка Ан Линде обяви, че страната ѝ ще вземе под внимание оценката на Финландия за НАТО, когато взема решение дали да изпрати заявление за банкет.

„ Финландия е най-близкият сътрудник на Швеция в сигурността и защитата и би трябвало да вземем под внимание оценката на Финландия “, написа написа Ан Линде в Twitter.

Други скандинавски страни – Дания, Норвегия и Исландия, са членове на НАТО от основаването му през 1949 година, напомня ДПА. 

Министър-председателката на Дания Мете Фредериксен обяви, че страната ѝ ще упорства за бърз развой по приемане на Финландия в НАТО.

„ Дания, несъмнено, ще приветства топло Финландия в НАТО. (Това) ще ускори НАТО и нашата обща сигурност. Дания ще направи всичко допустимо за бърз присъединителен развой след формалното подаване на кандидатура “, написа Фредериксен в Twitter.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР