Президентът Доналд Тръмп се опита да омаловажи първите обвинения в

...
Президентът Доналд Тръмп се опита да омаловажи първите обвинения в
Коментари Харесай

Специалният прокурор не се бои да пресича "червените линии" на Тръмп

Президентът Доналд Тръмп се опита да омаловажи първите обвинявания в следствието на връзките на предизборната му акция с съветската интервенция в изборите, само че тези обвинявания са категоричен сигнал към Белия дом и към други хора от лагера на Тръмп: Робърт Мюлър се е захванал съществено с работата си.

Отправяйки към някогашния управител на акцията на Тръмп Пол Манафорт и към още един помощник обвинявания в пране на пари, и осигурявайки си самопризнание за виновност от трети консултант на акцията, специфичният прокурор сподели, че ще се рови дълбоко в предишното в търсене на престъпна активност и че ще употребява нападателно своите необятни компетенции.

Това хвърли в ужас някои доближени на Тръмп, разтревожени какво и кой може да се окаже идната цел на Мюлър, макар че Белият дом обществено отхвърли връзка на тези събития с президента и неговата акция. " Така хората на Мюлър показват мощ пред всеки, който биха потърсили в хода на това следствие, и му демонстрират, че не се майтапят ", сподели някогашният федерален прокурор Патрик Котър. " Ако дойдем при вас, ще би трябвало да говорите. Манафорт не направи това и вижте какво му се случи. "

Манафорт и Рик Гейтс са упрекнати в пране на пари, данъчна машинация, скрит план за машинация против Съединени американски щати и други нарушавания. Вчера те не се признаха за отговорни. Обвиненията, в които вменяваните им закононарушения са подробно конкретизирани, наподобява са единствено първият залп от Мюлър.

Той бе назначен от заместник-министъра на правораздаването Род Розенстайн през май, откакто Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше следствие дали акцията на Тръмп е била в сговор с Русия за въздействие върху (президентските) избори в Съединени американски щати през 2016 година Мюлър получи мандат да проверява евентуално съглашателство и " всеки въпрос, който поражда или може да възникне директно от следствието ". Тръмп отхвърля всякакво съглашателство с Русия и наричаше следствието ту " подправена вест ", ту " лов на вещици ". Русия също отхвърля да се е намесвала в изборите през 2016 година

С първите обвинявания, предявени в понеделник, Мюлър сподели, че не се бои да употребява пълномощията си, и хората от държавното управление на Тръмп видяха това. " Едно нещо, което ме безпокои в по-широк проект, е, че Розенстайн, давайки подобен необятен мандат на Мюлър, сътвори страшилище ", сподели някогашен чиновник от Белия дом, поискал анонимност. Бивш консултант на акцията изрази опасения, че следствието може да засегне и бизнеса на Тръмп.

Червена линия

В изявление за " Ню Йорк таймс " през юли Тръмп уточни, че Мюлър би пресякъл " алена линия ", в случай че тръгне да проверява бизнеса на фамилията му. Според юридически специалисти Мюлър няма да бъде обезверен от визията на Тръмп за верните рамки на следствието. " Не мисля, че прокурорите се въздействат от това за какви червени граници приказват политиците ", сподели някогашният федерален прокурор Робърт Кейпърс.

Професорът по наказателно право Йенс Дейвид Олин от правния факултет на университета " Корнел " сподели, че Мюлър, отправяйки обвинявания за финансови закононарушения против Манафорт и Гейтс, цели да ги накара да сътрудничат и да разкрият други провинения.

Редица юристи споделиха, че признанието за виновност на Джордж Пападопулос, оповестено от екипа на Мюлър в понеделник, може в последна сметка да насочи към по-тясна връзка с акцията и да притисне и други хора да пропеят.

 Специалният прокурор не се бои да пресича
© Joshua Roberts, Reuters

Докато обвиняванията против Манафорт и Гейтс не са свързани с работата им в акцията, Пападопулос призна, че е излъгал пред ФБР за контактите си с непознати жители, за които се допуска, че са имали връзка с съветското държавно управление, до момента в който е бил консултант на акцията.

Прокурорите споделиха, че са арестували Пападопулос през юли и той им сътрудничил. " Един Господ знае какво ще приказва този човек в този момент ", сподели някогашен консултант на акцията на Тръмп. " След като сътрудничи, той може да заложи всевъзможни лъжесвидетелски клопки за останалите. "

Според Котър фактът, че Мюлър е разкрил признанието за виновност на Пападопулос, " е имало за цел да опровергае всевъзможни изказвания, че делото против Манафорт и Гейтс не е обвързвано с Русия ".

Бившият почитан сътрудник на ФБР Франк Монтоя счита, че обвиняването против Манафорт и признанието за виновност от Пападопулос демонстрират, че Мюлър няма да се огъне пред натиска на Белия дом и ще продължи твърдата линия към откриване на всевъзможни провинения.

" Това доста наподобява на пътна карта - ще ровим за пране на пари, ще ровим за недеклариране на приходи, ще ровим за по-големи престъпни заприказва. А що се отнася до " алените линии " на Тръмп - ние ще ги пресечем. И ще ровим за така наречен съглашателство, или за координирането с руснаците за подкопаване на демокрацията ", добави Монтоя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (581)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР