Байдън завършва посещението си във Виетнам, като разговаря с бизнес лидери и посещава мемориала на Джон Маккейн

...
Президентът Джо Байдън завършва посещението си във Виетнам, като призовава
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън завършва посещението си във Виетнам, като призовава двете страни да се подобрят тяхното сътрудничество

От JOSH BOAK Associated Press и AAMER MADHANI Associated Press 11 септември 2023 г., 2:50 ч. Виетнам (АП) — Президентът Джо Байдън приключваше посещението си във Виетнам в понеделник, срещайки се с виетнамски правителствени служители и бизнес лидери и акцентирайки върху вниманието нови сделки и партньорства между двете страни. Той също така ще посети мемориал в Ханой в чест на своя покоен приятел и колега сенатор Джон Маккейн, който е бил държан повече от пет години като затворник по време на войната във Виетнам.

Байдън се срещна с министър-председателя Phạm Minh Chính, който също придружи Байдън на кратко посещение на среща на бизнес лидери. Байдън също седна с президента Võ Văn Thưởng, който беше домакин на президента на САЩ за официален държавен обяд.

Байдън говори за укрепване на полупроводниковата индустрия на Виетнам и ангажимента на неговата администрация за открит Тихия океан.

„Посланието ми днес е съвсем просто. Нека продължаваме така“, каза Байдън на главните изпълнителни директори. „Трябва да развиваме и стимулираме нашето сътрудничество, трябва да изградим нови партньорства.“

Премиерът също подчерта необходимостта от подобряване на сътрудничеството и каза, че „небето е границата“ за разширяващите се отношения между САЩ и Виетнам.

„Ние наистина желаем да получим силен политически ангажимент от САЩ. правителство, включително вас, г-н президент, който изпитвате голяма привързаност към Виетнам“, каза министър-председателят. първото посещение във Виетнам включва сделката на базирания в САЩ Boeing с Vietnam Airlines за 7,5 милиарда долара за закупуване на около 50 самолета и плановете на базираната в Аризона Amkor Technology за фабрика на стойност 1,6 милиарда долара в провинция Бак Нин.

Белият дом също каза, че администрацията ще помогне за „изграждането на виетнамски капацитет за борба с регионалната и международна транснационална престъпност", включително насочване към незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов. Китай е въвлечен в дългогодишни териториални конфликти с Виетнам, заедно с Филипините, Малайзия и Бруней, тъй като Пекин претендира за води в изключителната икономическа зона на другите нации.

Байдън пристигна във Виетнам в неделя и се срещна с Nguyễn Phú Trong, генерален секретар на Комунистическата партия на Виетнам. Тронг официално обяви, че Виетнам е издигнал САЩ до техния най-висок дипломатически статут, всеобхватен стратегически партньор. Байдън каза, че промяната демонстрира колко далеч са се развили двустранните отношения от „горчивото минало“ на войната във Виетнам.

В същото време Байдън настоя, че неговите приблизително 24- едночасовото посещение не беше за опит за започване на „студена война“ с Китай, а беше част от по-широко усилие за подобряване на глобалната стабилност чрез изграждане на отношения в цяла Азия, включително с Виетнам, във време на напрежение с Пекин.

Байдън завършваше пътуването си до мемориала на Джон Сидни Маккейн III, близо до мястото, където, като 31-годишен лейтенант-командир, неговият пикиращ бомбардировач Skyhawk беше свален от северновиетнамците.

Маккейн скочи с парашут от самолета и се приземи в езеро в Ханой, Северен Виетнам. Той счупи двете си ръце и крак при падането, беше изваден от водата от разгневена тълпа и беше бит и наръган с щикове.

Мъчителният инцидент от 1967 г. постави началото на по-голяма от петгодишно изпитание, което се превърна в определящ момент за бъдещия републикански сенатор от Аризона и двукратен кандидат за президент.

След шест седмици в болницата, Маккейн, който е загубил около една трета от теглото си и е преместен в затворническа килия. След кратко време със съкилийници, Маккейн, син и внук на четиризвездни адмирали, започна две години в изолация в стая с размери 10 на 10 фута (3 на 3 метра).

В един момент похитителите на Маккейн го попитали дали иска да се прибере у дома, но въпросът бил трик. Кодексът на поведение на американската армия изисква затворниците да бъдат освободени в реда, в който са били задържани. Северовиетнамците искаха да направят шоу с освобождаването на Маккейн по-рано, когато баща му пое командването над Тихия океан. Маккейн отказа.

В продължение на четири дни, след като отказа да бъде освободен, Маккейн беше бит на всеки два до три часа от 10 пазачи. Изпълнен с мисли за самоубийство, Маккейн се раздели и се съгласи да подпише антиамерикански договор. пропагандно изявление, признаващо за „черни престъпления“. По-късно той написа: „Бях научил това, което всички ние научихме там: всеки човек има своята точка на пречупване. Бях стигнал до моя.”

Това беше последният път, когато Маккейн се счупи. Той отказа да подпише други изявления или да се срещне с гостуващи американски антивоенни активисти. В крайна сметка Маккейн беше изваден от изолацията и се смеси с други американски военнопленници. Освободен е на 14 март 1973 г.

Маккейн се завръща у дома, пенсионира се от флота през 1981 г., премества се в Аризона и започва политическа кариера. Той беше избран в Камарата през 1982 г. и в Сената през 1986 г., където двамата с Байдън бяха колеги. Въпреки опита си във Виетнам, Маккейн стана силен защитник на възстановяването на дипломатическите отношения със страната, която го беше малтретирала толкова зле.

Той търси републиканската президентска номинация през 2000 г. и 2008 г., като не успява да я улови и двата пъти. Той почина от рак на мозъка през 2018 г. Байдън изнесе емоционална възхвала на погребението на Маккейн в Аризона.

На връщане към Вашингтон Байдън спираше в обединената база Елмендорф-Ричардсън в Анкоридж, Аляска, за да се обърне към членовете на службата, лицата, които първи реагираха, и техните семейства, за да отбележат 22 години от атаките от 11 септември 2001 г. срещу Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР