Президентът Джо Байдън се нуждае от голяма външнополитическа победа, пише

...
Президентът Джо Байдън се нуждае от голяма външнополитическа победа, пише
Коментари Харесай

The Hill: Време е Байдън да поведе Свободния свят към победа

Президентът Джо Байдън се нуждае от огромна външнополитическа победа, написа The Hill.

След безредното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан, той има шанса да трансформира успеха на Украйна над Русия и съживяването на трансатлантическия съюз в свое същинско външнополитическо завещание. Но след поредност от скорошни неправилни стъпки, наподобява има разширяваща се бездна сред непокорния президент, който се разхождаше из Киев макар сирените за въздушна паника и водача, който може би губи волята си за победа.

Разбира се, водачеството на Байдън по време на войната беше историческо, изключително в това по какъв начин той поддържа трансатлантическия съюз и дава равнища на военна помощ, невиждани от Втората международна война. Но с повишаването на напъните на Украйна да освободи окупираната територия минусите на администрацията стават все по-очевидни.

Байдън от ден на ден се разминава със съдружниците на Америка, когато става въпрос да се даде път на Украйна към вероятно участие в НАТО. В разочароваща инверсия на срещата на върха в Букурещ през 2008 година, когато Джордж У. Буш направи компромис с желанието си да отвори вратата на алианса за Украйна и Грузия заради възражения от страна на съдружници като Франция, давайки им безпределно заричане за участие с отворени порти, Париж в този момент се причислява към Обединеното кралство, балтийските страни, Полша и други съдружници в апела за участие на Украйна в НАТО.

Най-добрият метод да се спрат имперските упоритости на Русия и да се възвърне мира в Европа е посредством детайлизиране на пътя към участието на Киев. Ако срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс приключи с повтаряне на Букурещ заради неотстъпчивостта на Байдън, президентът ще е пропилял историческа опция и мир в Европа. Неговото неправилно показване на този спор в скорошно изявление за CNN - пренебрегвайки, че Украйна не желае автоматизирано участие на срещата на върха, а единствено път към участието - не вещае нищо положително.

Байдън също е виновен за влудяващата политика на администрацията за мудна помощ за Украйна и украинците заплащат цената. От време на време Белият дом мери всяка помощ по отношение на страховете от " ескалация " с Русия, заявявайки, че несъмнено оръжие може да накара Кремъл да стартира нуклеарен спор. Но всякога, когато специалисти и съдружници оказват напън върху администрацията най-сетне да изпрати тези системи, които Белият дом преди този момент смяташе за прекомерно провокативни, без значение дали става дума за ракетни системи за неведнъж изстрелване, системи за противовъздушна защита Patriot или съществени бойни танкове, заканите на Москва се оказаха кухи.

Последните жертви на това самовъзпиране са изтребителите F-16 и ракетите с огромен обхват на деяние ATACMS. И двете можеха да трансформират разпоредбите за продължаващата контраатака на Украйна, само че бяха държани надалеч от ръцете на Киев заради забавянето на Белия дом.

Главнокомандващият на Украйна, Валери Залужни, неотдавна изрази разочарованието си, че контранастъплението на страната се движи прекомерно постепенно, като уточни, че Украйна би трябвало да се бие по метод, по който военните на НАТО в никакъв случай не биха го създали, защото тяхната теория изисква предимство във въздуха, преди сухопътните сили да могат да напреднат.

Обещаващо е, че Белият дом най-сетне ще изпрати касетъчни муниции в Украйна, само че още веднъж той постепенно разпределя елементи от помощта, вместо да отваря крана, с цел да даде на Украйна същинско преимущество. Колко още месеца ще би трябвало да чакат украинците, преди Байдън още веднъж да промени мелодията и да достави ATACMS и F-16, тъкмо както трябваше да преобърне съвсем всяка друга част от огромен боен комплект?

Тревожно е, че тази неустановеност наподобява също по този начин оказва въздействие върху политиката сред съдружниците, откакто се появиха неотдавнашни известия, че Байдън отхвърля кандидатурата на английския министър на защитата Бен Уолъс да управлява НАТО, откакто Обединеното кралство се изправи пред Съединени американски щати, като разгласи, че ще образова украински водачи на изтребители.

Байдън продължава да споделя, че поддържа Украйна " колкото е нужно ", само че случаят с Уолъс плюс бавната история на Байдън в раздаването на оръжия на Украйна подсказва, че той в действителност споделя " колкото е належащо, само че не прекомерно доста ".

Последният повдигащ вежди случай пристигна на 6 юли, когато се появиха вести, че някогашни чиновници на Съединени американски щати са провели секрети диалози с съветския външен министър Сергей Лавров, с цел да проучат опциите и договарянията с Русия за преустановяване на войната. Двама от присъстващите някогашни чиновници преди малко бяха разгласили материал за Foreign Affairs, в който се аргументираха за отстъпки сред Русия и Украйна, макар продължаващия геноцид на Русия против Украйна. Както уточни журналистът Майкъл Вайс, единият е някогашният ръководещ сътрудник на Kissinger Associates, а мозъчният концерн на другия е взел 12 милиона $ от съветския олигарх Лен Блаватник.

Белият дом въпреки всичко споделя, че не е знаел за тези срещи, повтаряйки, че " нищо няма да се приказва за Украйна без Украйна ".

Разговорът с враговете може да докара до пробиви, само че би трябвало да се направи вярно, а повтарящият се съветски модели на военни закононарушения и ескалации - в това число продължаващото похищение на украински деца и пагубното заличаване на язовир Нова Каховка - демонстрират, че Москва не е сериозна за компромис. Единственият метод да накарате Русия да напусне Украйна е да я принудите и в случай че Байдън е сериозен в " слагането на Украйна в най-хубава позиция ", тогава методът да стигнете до тази позиция е като най-сетне се ангажирате с победа.

Докато Украйна се отдалечава от срещата на върха във Вилнюс тази седмица без явен път към НАТО, тя към този момент гледа към срещата на върха на НАТО през идната година във Вашингтон. Натискът върху Байдън най-сетне да се оправи с този проблем единствено ще се ускори сред в този момент и тогава.

Войната на Русия против Украйна е най-опустошителният интернационален спор след Втората международна война и може би към този момент е определящото събитие при започване на 21 век. Президентът Байдън потвърди, че има потенциала да поведе Свободния свят към победа. Той просто би трябвало да го направи.
 Форумът в Литва е основен за бъдещето на НАТО и западната народна власт
Форумът в Литва е основен за бъдещето на НАТО и западната народна власт

Украйна ще е съществена тема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР