Президент Румен Радев призова правителствата на България и Северна Македония

...
Президент Румен Радев призова правителствата на България и Северна Македония
Коментари Харесай

Радев: Без промени в македонската конституция да не се отварят вратите за ЕС

Президент Румен Радев прикани държавните управления на България и Северна Македония наред със задълбочаването на икономическите връзки, да се захванат с решаването на отворените политически въпроси. Той се среща в понеделник с македонски българи в София, като изиска ясни гаранции от Скопие, с цел да може България да утвърди преговорната му рамка за Европейски Съюз.

" Вписването на македонските българи в конституцията на Северна Македония би трябвало да е наложително за предоставяне начало на договарянията. Преди да отворим вратата за начало на договарянията да забележим явен резистентен развой за премахване на езика на омразата ", уточни Радев.

" Наред с всички действия за задълбочаване на съдействието в стопанската система, превоза и културата, би трябвало да има явен календарен график за решение на отворените политически проблеми. Тяхното загърбване рано или късно ще докара до блокиране на процеса на евроинтегриране на Северна Македония ", добави той.

Идеята на държавното управление на Кирил Петков е да възстановява връзките със Скопие, като се търсят общите изгоди, и се сътвори атмосфера на доверие. Това би трябвало да отвори благоприятни условия и за пробив по най-спорните въпроси като историята, да вземем за пример. За задачата към този момент работят пет общи групи, които търсят вероятните общи изгоди сред двете страни в стопанската система, инфраструктурата, културата и други области.

Радев обаче постанова като съответно изискване смяна на македонската конституция, което няма изгледи да стане в къс период. Българите би трябвало да бъдат записани наедно с останалите народности в конституцията, само че за тези промени е нужно болшинство от две трети и позицията на опозицията е от значително значение.



" Това не е интервенция във вътрешните каузи на Северна Македония. Напротив, това е израз на нашата угриженост и поддръжка за ефикасния път към участие в Европейски Съюз ", сподели Радев.
" Не поддържам всевъзможни хрумвания за малцинства и никакви сепаратистки течения, само че поддържам вашия блян да бъдете пълноправни жители на вашата страна, да имате място в квотното посланичество в администрацията, да станете забележими в правния мир на вашата страна ", изясни той.

" Вашите деца да не се срамят да се нарекат българи ".

Той прикани и за премахване на идологемите от тоталитарното минало.

Радев одобри на " Дондуков " 2 представители на политическата партия Граждански либерален съюз (ГДС), на сдруженията " Културен център " Иван Михайлов " -Битоля, " Трибуна " - Прилеп, " Македонско-Българско другарство " -Скопие, " Коридор 8 " -Скопие, " Интеракция " -Охрид, " Единство “-Кочани.

От своя страна водачът на Гражданския либерален съюз /ГДС/ Петър Колев уточни, че организациите на македонските българи желаят да бъде предпазено българското културно и историческо завещание в РСМ, тъй като то се реши ежедневно.

" Затова настояваме за неотложни дейности в посока да бъдат направени промени за изсветляването на историческата истина за нашите общи предшественици, която несъмнено, ясно и изрично да бъде отразена в просветителния развой в РСМ, тъй като никой от нас повече не може да търпи децата ни да се връщат от учебно заведение разревани, тъй като българите там са обявявани за фашисти, окупатори и татари, които са били най-големият зложелател на нашата страна РСМ. Това състояние, този език на омразата не може да се търпи нито от нас, нито от целия цивилизован свят. Очакваме ясни и безапелационни дейности в тези направления ", уточни той.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР