През зимния сезон се очаква повишено замърсяване на въздуха у

...
През зимния сезон се очаква повишено замърсяване на въздуха у
Коментари Харесай

Какви са причините за замърсяването на въздуха и как могат да бъдат преодолени?

През зимния сезон се чака нараснало замърсяване на въздуха у нас с фини прахови частици, макар ограниченията, които общините взимат. В градовете към този момент са измерени по-високи правила на замърсяване, регистрират от районните инспекции по околна среда. Още при започване на април Европейският съюз осъди България поради мръсния въздух. Страната ни е на 4-то място по смъртност от болести, свързани с качеството на въздуха, който дишаме.

Галечка Николова: " Това е един от типичните аромати на Русе на бакелит, на изгорен кабел и другият е просто на химия. "
В Русе има 3 автоматизирани станции, които мерят качеството на въздуха. От Агенцията по околна среда регистрират замърсяване с фини прахови частици. Затова скоро се планува слагане на 4-та стационарна станция, която да управлява промишленото произвеждане.

Росен Димов - гл. специалист, Агенция по околна среда - Русе: " В момента има превишение на стойност за фини прахови частици под 10 микрона Франция за дата 11 декември, което е съвсем в дойно превишение. " Свилен Иванов - зам.-областен шеф на Русе: " Имаше едно подценяване на казуса от един от считаните за съществени замърсители в града. Това докара до сключване на проект, който до края на годината би трябвало да бъдат подхванати ограничения. "
В Благоевград от началото на годината равнищата на фини прахови частици са били нараснали 56 пъти. Общината там пилотно инсталира филтри за нездравословните газове на някои комини. Изпълнява и стратегия за саниране на жилищата. Подобни са и проблемите в Пловдив и в други градове.

Лорита Радева - ръководител на Комисията по запазване на околната среда в СОС: " Основните замърсители на въздуха и то освен в София са замърсяване от превоза и замърсяване от битовото горене. "
В София за битка с мръсния въздух обмислят двойна такса за синята зона, безвъзмезден градски превоз и отклонение на директния трафик на камиони. За да лимитират фините прахови частици, от общината са решили до 2019 година да подменят и старите рейсове с екологични. Предстои да бъде утвърдена и система за ранно уведомяване при замърсяване.

Проф. Христо Брънзов - шеф на Национален институт по метеорология и хидрология, Българска академия на науките: " Прогнозите ги прави въз основата на местен цифров модел на времето, който е основан особено за територията на град София и който прави връзка сред метеорологичните условия и замърсяването на града.
Други ограничения са честото миене на улиците и залесяването. Властите молят и към жителите, които се отопляват на битово гориво да имат схващане за замърсяването, което предизвикват. Но до момента в който напъните не се обединят, нашата част на картата на Европейската организация за околна среда ще продължава да свети в алено.

 Драстични ограничения против замърсяването на въздуха планува Столична община Драстични ограничения против замърсяването на въздуха планува Столична община
Столичната община предлага фрапантни ограничения против замърсяването на въздуха- двойно нарастване на таксата за "Синя зона ", безвъзмезден градски превоз и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР